Sinüzit İçin Kimlere Cerrahi Müdahale Yapılabilir?

Sinüzit; sinüslerin içindeki mukozanın iltihabıdır. Akut ve kronik sinüzit olarak iki türü vardır. Sinüzit sıklığı artan hava kirliliği, kentsel sık yaşam ve antibiyotiklere karşı artan direnç nedeniyle son on yılda yükselişe geçmiştir.

Sinüsler burun ve çevresindeki yüz kemiklerinin içinde çocukluk çağlarından itibaren oluşmaya başlayan hava keseleridir. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre salgı (mukus) salgılar. Üretilen mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek bakterileri, havayla taşınan partikülleri ve toz parçacıklarını temizlerler. Sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.

Sinüzit ise bu hava keselerinin içindeki mukozanın iltihabıdır. Akut ve kronik sinüzit olarak iki türü vardır. Sinüzit sıklığı artan hava kirliliği, kentsel sık yaşam ve antibiyotiklere karşı artan direnç nedeniyle son on yılda yükselişe geçmiştir.

Sinüzit tanısı için öncelikle fiziki muayene yapılır bu nazal endoskopik muayenedir. Akabinde hastanemizde diğer tanısal testler yapılmaktadır. röntgen, alerji testleri, sinüslerin bilgisayarlı tomografisi sinüzit tanısı için yapılan testlerdendir.

Sinüzit için Endoskopik Yöntem; bir kanal veya içi boş organın iç incelenmesi için yapılmış özel optik bir alettir. Endoskop ile burun içi ve sinüs ağızlarının görülmesi hekime tanı kolaylığı sağlar. Hastanemizde kulak burun boğaz muayeneleri endoskopik olarak yapılmaktadır. Akut sinüzit ilaç tedavisine yanıt verirken, kronik sinüzitte bu ihtimal daha düşüktür ve tedaviye yanıt alınamazsa paranasal sinüs tomografisi çekilerek hastalığı kolaylaştırıcı sebepler aranır. Burun kemik ve kıkırdak eğrilikleri (septum deviasyonu),burun eti büyümeleri (konka hipertrofisi), nazal polipler ve daha nadir görülen burun içi iyi ve kötü huylu tümörler bunlardan bazılarıdır.

Kronik sinüzitte belirtiler 3 ay veya daha fazla devam eder. Kronik sinüzit belirtileri: yüz bölgesinde ağrı veya basınç hissi veya şişkinlik, burun tıkanıklığı, yoğun burun akıntısı, geniz akıntısı, burun boşluğunda irin (iltihap) ve bazen de ateştir. Ayrıca baş ağrısı, ağız kokusu ve yorgunluk da gözlenebilir.

Sinüzit Tedavisi İçin  Kimlere Cerrahi Müdahale Yapılabilir?

– İlaç tedavisine yanıt alınamayan hastalar

– Burunda kemik veya kıkırdak eğrilikleri bulunan hastalar (septum deviasyonu)

– Burunda et büyümeleri olanlar (konka hipertrofileri)

– Burun ve sinüslerde nazal polipleri bulunan hastalar cerrahi müdahale gerektirebilir.

Cerrahi müdahalede aynı muayenede olduğu gibi endoskoplarla yapılmaktadır. Genelde bu operasyonların süresi 1 saati geçmez. Endoskoplarla burun içine girerek sinüs ağızları genişletilir, sinüs içleri temizlenir varsa polipler temizlenmelidir. Operasyondaki amaç sinüslerin tekrar normal havalanmasını sağlamaktır. Operasyonun sonunda eriyen tamponlar konmaktadır. Berberinde varsa kemik eğrilikleri (septum deviasyonu) düzeltilir, burun eti büyümelerine (konka hipertrofisi) radyofrekansla küçültme uygulanabilir.

Sinüzit Tedavisinde Kimlere Cerrahi Müdahale Yapılabilir?

Hasta normal aktivitelerine 4 gün içerisinde dö- ner. Burnun içindeki tam düzelme, ameliyattan yaklaşık bir ay sonra gerçekleşir. Hastanın biraz sabırlı olması gerekiyor. Ameliyat sonrasında da bir haftalık ilaç tedavisi veriliyor ve tuzlu su uygulamaları yapı- lıyor. Burun içerisindeki kabuklanmaların yumuşaması ve temizlenmesi için ameliyat sonrasında tuzlu suyu mutlaka öneriyoruz.

NOT. Bu yazı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı DR.Levent SAĞIT’ın Sinüzit Nedir,nasıl tedavi edilir? yazısından istifade edilerek yazılmıştır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status