Sinüzit Ve Sinüs Kisti Ameliyatı

İnsan vücudunda oluşan kistler vücudun çeşitli bölgelerinde çıkabildiği gibi, sinüslerin içinde de görülebilmektedir. Sinüslerdeki salgı bezlerinin tıkanması burada kist oluşumunun en önemli nedenlerinden biridir. İçi su dolu baloncuk görünümünde olan kistler sinüzit sorunu olan kişilerde sık karşılaşılan bir durumdur. Diğer yandan zararsız ve tedavi edilebilir özellikte olan sinüs kisti baş ağrı ve sinüzit şikayetleri olan kişilere uygulanan tetkikler sonucunda tespit edilmektedir. Küçük boyutta olan kistler ameliyat dışındaki yöntemlerle tedavi edilebilirken mukosel denilen ve çapı büyük olan kistler için ameliyat ile tedavi oldukça gereklidir.

Sinüs Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinüs kistlerinin tedavisi için cerrahi yöntem başlıca tercih edilen alternatiflerden biridir. Ameliyat başlangıcında diş etinin olduğu yanağın iç bölgesinden kesi işlemi yapılarak sinüslerin içine girme amaçlanmaktadır. Bu işlem sırasında kistler bulunduğu bölgeden çıkarılarak sinüsler tamamen temizlenir. Ardından yapılan ameliyatın yöntemi doğrultusunda kesilen yere dikiş atılmaktadır. Sinüzit ameliyatında olduğu gibi sinüzit kisti içinde endoskopik cerrahi yöntemi tercih edilen bir diğer yöntemlerden biridir.

Endoskopik Sinüs Kisti Ameliyatı Nedir?

Sinüzit ameliyatı ile benzer yönleri bulunan endoskopik sinüs kisti ameliyatında amaç dar ve ulaşılması zor olan burun içinde kolaylıkla operasyon gerçekleştirmeyi sağlamaktadır. Genel anestezi ya da lokal anestezi ile endoskopik cerrah yöntem bu hastalar için rahatlıkla uygulanabilmektedir. Bu yöntem de sinüs kistlerinin hepsini görmek kolay olsa da burun içine yerleştirilen alet ile kistlerin tamamını temizlemek kolay değildir. Endoskopi ile yapılan sinüzit ameliyatı ve kist ameliyatlarında kesi ve dikiş uygulamaları söz konusu değildir. Bu nedenle sinüzit ameliyatı sonrasında olduğu gibi şişlik gibi şikayetler meydana gelmemektedir.

Sinüzit Ve Sinüs Kisti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Sinüzit sorunu ve sinüs kisti olan kişilerde geniz akıntısı ve baş ağrısı gibi şikayetler neredeyse süreklidir. Bu nedenle ameliyat ile bu rahatsızlıklardan kalıcı olarak kurtulmak isteyenlerin öncesinde ve sonrasında kendi bakımlarına fazlasıyla dikkat etmeleri gerekmektedir. Çapı büyük olduğu için ameliyat ile alınması gereken kistlerin ise sonrasında oluşabilecek riskleri oldukça azdır. Sinüzit ameliyatı sonrasında yaşanan basit sıkıntılara benzer şekilde kanam ve hafif ağrıların hissedilmesi normaldir. Bu süreci rahat ve herhangi bir risk olmadan atlatabilmek için doktorun önerdiği süre boyunca ani hareketlerden kaçınmak ve çok sıcak lan yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir.

Sinüs Kisti Ameliyatına Ne Zaman Karar Verilir?

Sinüslerde çoğu zaman var olan ve genellikle zararsız olan kistler için ameliyat ile tedavi yöntemi uygun değildir. Ancak küçük çaptaki kistlerin büyüyerek mukosel boyutuna ulaşması durumunda ameliyata karar verilmektedir. Tespit edilmesi güç olan kistler genellikle diğer hastalıkların araştırılması sırasında ortaya çıkar. Cerrahi müdahale gerektirmeyen sinüs kistleri için 3 yılda bir doktor kontrolü ideal iken, ameliyat ile alınması gereken kistler için vakit kaybetmeden operasyona karar verilmesi hastanın sağlığı için gereklidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status