Sinüzit Kişinin Yaşam Kalitesini Etkiler Mi?

Birçok belirtisi olan sinüzit rahatsızlığı, sinüzit olan kişilerin yaşam kalitesini sinüzitin seviyesine göre etkilemektedir. Bazı kişilerde çok hafif seyreden bir rahatsızlık olan sinüzit, bazı kişilerde ise çok yoğun bir şekilde seyretmektedir.

Kişide bulunan sinüzit probleminin ağırlığına göre mutlaka ilaç tedavisi ve sinüzit için bitkisel tedavi yöntemleri denenmelidir. Yaşam kalitesini artırmak isteyen kişiler sinüzitin hangi alerjilerden veya hangi etkenlerden oluştuğunu tetkik ettirerek ona göre bir tedavi yöntemi izlemelidirler.

Sinüzit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yeni başlayan bir sinüzit kişi üzerinde mutlaka hemen tedaviye başlanılması gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen sinüzit rahatsızlığı hafif başlamasına rağmen tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

İnsanların bir kısmında kış aylarında sinüslerde oluşan geçici iltihaplar ise sinüzitle karıştırılmamalı ve nasıl olsa sinüzit oldum moduna girilmeden hemen tedavi edilmelidir. Çok kısa sürede yeni başlayan sinüzitlerin veya sinüs iltihaplanmalarının hiçbir iz bırakmadan geriye dönmeksizin tedavi olduğu bilinmektedir.

Sinüzitli Kişi Yaşam Kalitesini Artırmak İçin Neler Yapmalıdır?

Sinüzit olmuş bir kişinin kış aylarında ve ilkbahar aylarında yaşam kalitesi oldukça fazla düşebilir. Çünkü sinüzit kış aylarında soğuktan, ilkbahar ayında ise yeni açmış ağaç ve çiçeklerin polenlerinden atağa geçmekte ve kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Fakat bunların yanı sıra sinüzitli kişinin dikkat etmesi gereken birkaç tane sağlık önerisi bulunmaktadır. Bu sağlık önerilerine uyan sinüzitli kişilerde sinüzitin belirtileri yarı yarıya düşmekte bazı kişilerde kişiyi rahatsız etmeyecek kadar azalmaktadır. Yaşam kalitesini artırmak isteyen sinüzitli kişi neler yapmalıdır? Hangi uygulamalar sinüzitli hastaların yaşam kalitesini artırabilir?

Sinüziti olan kişiler kesinlikle parfüm kullanmamalı ve parfümlü ortamlarda bulunmamalıdır.

Boya kokusu, tiner kokusu ve naftalin kokusu gibi ağır kokulu ve kimyasal kokulu maddelerden uzak durmalıdır.

Çok fazla dolaplarda durmuş kıyafetleri kesinlikle hemen giymemeli yıkanıp temizlendikten sonra giymelidirler.

Sinüziti olan kişiler kesinlikle parfümlü çamaşır deterjanları ve katkılı yumuşatıcılar kullanmamalıdır.

Kişinin yatak, yorgan ve çarşafları çok sık değiştirilmeli tozlu olabileceği düşünülen tüylü battaniye ve yastıklar sinüzitli kişiler tarafından kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sinüzitli kişilerin ev kokularından da uzak durmamalı ev kokusu bulunan evde birkaç saat bile durmamaları gerekmektedir.

Alerjik sinüzit olan kişiler alerjisi olan gıdalardan, maddelerden ve ilaçlardan mutlaka uzak durmalıdırlar.

İlkbahar aylarında polenlerin yoğun olduğu yerlerde dolaşmamalı her çeşit yeşillikten uzak durulmalıdır.

Çok rüzgarlı havalarda sokakta toz bulutu oluşumundan uzak durmak için sokağa çıkılmamalı çıkmak zorunda olan kişiler maske ile çıkmalıdır.

Kişi banyo yaparak kesinlikle dışarıya çıkmamalı en azından 3 – 4 saat kadar sıcak bir yerde beklemelidir.

Ev tozlarının bulunduğu yerlerde durmamalı, bulunduğu yer sürekli tozdan temizlenmelidir.

Sinüzitli kişilerin yatak odalarında toz tutacak eşya veya üzerinde toz birikintisi olacak mobilya çok fazla bulunmamalıdır.

Sinüzit Kişinin Yaşam Kalitesini Etkiler Mi?

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status