Sinüzit Koku Duyusunu Etkiler Mi?

İnsanların sahip oldukları beş duyu organı, insan vücudu ve hayatında önemli göreve sahiptir. Görme, duyma, hissetme gibi duyuların yanı sıra tat alma ve koku duyusu da son derece önemlidir. Burun organı aracılığıyla gerçekleştirilen koku alma duyusu, çevrenizde bulunan kokuları ayırt edebilmenizi sağladığı gibi burun işlevlerinin yeterli düzeyde çalıştığına da işaret eder.

Solunum yolu ile ilgili hastalıklar ortaya çıktığında birçok kişi koku alma duyusunun azaldığından veya koku alamadığından yakınır. Sinüzit sorunu da burun ve çevresinde gerçekleşen sağlık problemleri arasında yer almaktadır.

Burun işlevlerini olumsuz etkileyen, baş ağrısı, diş ağrısı, göz ve çevresinde ağrı, tıkanıklık, akıntı gibi birçok belirti ile ortaya çıkan sinüzit hastalığının tetiklediği hastalıklar olup olmadığı kişiler tarafından merak edilmektedir. Çocukluk yaşlarından itibaren başlayabilecek olan sinüzit hastalığı, kişilerin özellikle atak dönemlerinde kendilerini olumsuz etkilemektedir.

Sinüzit ve Burun Tıkanıklığı

Sinüzit hastalarının veya kendisinde sinüzit olduğundan şüphelenen birçok kişinin fark ettiği ilk birkaç belirti genellikle ortaktır. Özellikle burun, göz ve alın çevresindeki ağrılar, burunda tıkanıklık ve sürekli devam eden akıntı problemi sinüzit belirtileri arasında yaygın olarak bilinmektedir.

Sinüzit hastalarını bu belirtiler gün içerisinde rahatsız etmekte, günlük aktivitelerine de olumsuz yansımaktadır. Sinüzitin olumsuz olarak etkilediği en önemli işlev, solunum sistemi üzerinde olmaktadır. Özellikle sinüzit hastalarında nefes darlığı, nefes alamama, burun nefesini yeterli kullanamama gibi sağlık problemleri sıklıkla rastlanmaktadır.

Sinüzit ve Koku Alma Duyusu Kaybı

Sinüzit şikayeti olan herkes de koku alma duyusunda problemler de belli oranlarda görülmektedir. Sinüzit hastalığı akut ve kronik olarak iki farklı şekilde incelendiği gibi, sinüzitin koku alma duyusuna etkisi de farklı olmaktadır.

Akut sinüzit problemi olan kişilerde görülen koku alma duyusu problemleri, geçici süreliğine meydana gelmektedir. Genel olarak ilaç tedavisi ve burun yıkamaları ile çözülen akut sinüzit problemlerinde görülen koku duyusu kaybı, bu tedaviler uygulandıktan sonra koku alma işlevleri de normal düzenine dönmektedir.

Kronik sinüzit hastalarında durum daha farklı olmaktadır. Çünkü kronik hale gelen sinüzit koku alma duyusunun çalışmasını olumsuz etkileyecek bazı salgılamalarda bulunmaktadır. Bu durumda da kronik sinüzit hastalarında kalıcı olarak koku alma seviyesinde azalma görülmektedir. Bu seviyenin yüksekliği kişiden kişiye göre değişmektedir.

Sinüzit İçin Burun Yıkama Uygulaması

Evde deniz suyu ile yapılan burun yıkama işlemleri, sinüzit hastalarına tavsiye edilen doğal tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Burun yıkama yöntemleri, sinüslerin temizlenerek nefes yolunun açılmasını ve nefeste rahatlamanın yaşanmasına katkıda bulunmaktadır.

Kronik duruma gelen sinüzitte sıvılar kalınlaştığı için yıkama işlemleri de koku alma duyusunun eski düzenine dönmesine yardımcı olmayabilmektedir. Koku alma duyusu sinüzit nedeniyle azalan kişilerde koku alamadığından kaynaklı, tat alma duyusu kaybı veya ağızda tatsızlık şikayetleri de sıklıkla meydana gelmektedir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status