Sinüzit İçin Ameliyat Mı Yoksa İlaç Tedavisi Mi?

Yaşam kalitesini oldukça fazla düşüren bir rahatsızlık olan sinüzitin birkaç tane çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en fazla görülenlerden birisi akut sinüzit birisi ise kronik sinüzit olarak bilinmektedir. Bu iki sinüzit çeşidinin tedavi yöntemleri farklı olarak yapılır.

Akut Sinüzit: Günümüzde en fazla görülen sinüzit çeşididir. Hasta üç ay kadar bir müddette sinüzit tedavisine cevap vererek tamamen sinüzitin belirtilerini ve vücuduna sinüzitin verdiği zararları ortadan kaldırır. Akut sinüzit için cerrahi müdahaleye gerek yoktur ilaç tedavisi ve bitkisel yöntemler uygulanarak akut sinüzit tamamen ortadan kaldırılabilir.

Kronik Sinüzit: Kronik sinüzit genellikle başladığı zamanlarda yakalanamamış veya farklı hastalıklarla karıştırılarak tedavi süreci geçiştirilmiş hastalıklardan birisidir. Kronik sinüzit ya ilaçlara çok uzun sürede cevap verir veya hiçbir şekilde tıbbi ilaçlara cevap vermemektedir.

Kronik sinüzitlerin çoğu cerrahi müdahale ile alınmalıdır. Aksi takdirde daha büyük hastalıklara sebep olarak hastanın yaşam kalitesinin çok fazla düşmesine sebep olabilir. uzmanlara göre kronik sinüzit hastalığı tedavi edilmediğinde, alerjik astım, kalp ritim bozuklukları, göz hastalıkları, kulak hastalıkları, alerjik bronşit ve menenjit ile birlikte seyretmeye başlayabilir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri sinüzit olan kişiyi çok fazla rahatsız edecek seviyede gerçekleşmektedir. Sinüzitin başlangıcından bitişine kadar mutlaka devam eden belirtileri içinde;

  • Boğaz ve burun gerisinden sarı veya yeşil kalın kıvamlı geniz akıntısı
  • Burundan nefes alma güçlüğü, derin nefes alamama
  • Başta ağrı
  • Kulakta ağrı
  • Diş etlerinde ağrı
  • Yanaklarda, burun ve alın çevresinde ve gözlerin alt kısmında ağrı, hassasiyet, şişlik hissi ve basınç
  • Tat ve koku alamama, iştah azalması
  • Geniz akıntısından dolayı geceleri artan yoğun öksürük
  • Ağızda koku
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Yüksek ateş

Kişinin yaşam kalitesini düşüren bu belirtilerden bir kısmının görülmesi ile mutlaka doktora başvurmalıdır. Doktor tarafından verilen tedavi yöntemleri hemen uygulandığında akut bir şekilde seyreden sinüzit geçer kronik hale çevirmez.

Sinüzitten Korunmamın Yolları Nelerdir?

Sinüzit atakları genellikle ilkbahar ve kış aylarında yoğunlaşmaktadır. İlkbaharda ortaya çıkan sinüzitlerin %80 kadar kısmı alerji kökenli sinüzit çeşitleridir. Kış aylarında çıkan sinüzitlerin bazıları alerjik kökenli bazıları da direkt olarak soğuktan oluşan sinüzitler olarak bilinmektedir.

Alerjinin büyük ölçüde görüldüğü sinüzitlerde alerjik ortamlardan korunmak sinüzitin etkilerini yarı yarıya azaltmakta bununla birlikte sinüzit için kullanılan ilaçlarla birlikte sinüzitin verdiği rahatsızlıklar tamamen geçmektedir.

Alerjik sinüzit olan kişilerin tozlu ortamlarda, parfümlü ortamlarda ve sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekmektedir. Sinüzitin baş düşmanı olan oda parfümlerinden ve egzoz dumanından da uzak durmak sinüzitin oluşturduğu belirtileri tamamen ortadan kaldırır. Alerjik kökenli olan sinüzitliler yünlü battaniyeler, yünlü kazaklar ve yünlü halı çeşitlerini kullanmamalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status