Siroz Nedir? Hakkında Bilgiler

Siroz Nedir?

Siroz; hepatit ve kronik alkolizm gibi karaciğer hastalıklarının birçok türünden kaynaklanan, karaciğer skarlaşmasının (fibrozis) ileri bir evresidir.

Karaciğer; vücudun zararlı maddelerden arındırılması, kanın temizlenmesi ve hayati besin maddelerinin yapılması da dahil olmak üzere, vücudumuz için gerekli çeşitli fonksiyonları yerine getirir.

Ayrıca Bakınız: Karaciğer Sirozu

Siroz, karaciğer hasarına tepki olarak oluşur. Karaciğer, her zarar gördüğünde kendini onarmaya çalışır. Bu süreçte ise, yara dokusu (skar doku) oluşur. Siroz ilerledikçe, daha da fazla skar doku oluşumu meydana gelir ve karaciğerin işlevini yerine getirmesini zorlaştırır.

Dekompanse siroz; sirozun sebep olduğu değişikliklerden kaynaklanan spesifik, siroz hastalığına özgü komplikasyonların gelişimini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Dekompanse siroz, hayatı tehdit eden bir safhadır.

Siroz tarafından meydana gelen karaciğer hasarının çoğunlukla geri dönüşü yoktur. Bununla birlikte, eğer karaciğer sirozu erken evrede teşhis edilirse ve sirozun altında yatan nedenler tedavi edilirse; sirozun karaciğere hasarı sınırlı olabilir ve nadiren durum tersine çevrilebilir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status