Hodgkin Lenfoma Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Hodgkin Lenfoma Tedavisi

Hodgkin lenfoma tedavisi; hastalığın türü ve evresi, hastanın genel sağlığı ve tercihleri gibi bir takım faktörlere bağlı olarak belirlenir. Tedavinin amacı, mümkün olduğunca çok sayıda kanser hücresini yok etmek ve hastalığı hafifletmektir.

a) Kemoterapi

Kemoterapi, lenfoma hücrelerini öldürmek amacıyla kullanılan bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları kan dolaşımından geçer ve vücudun neredeyse tüm bölgelerine ulaşabilir. Kemoterapi genellikle erken evre klasik tip Hodgkin lenfoma hastalarında radyoterapi tedavisi ile kombine edilir. Radyoterapi, genellikle kemoterapiden sonra verilir. İleri evre Hodgkin lenfoma vakalarında, kemoterapi tek başına veya radyoterapi ile birlikte kullanılabilir.

Ayrıca Bakınız: Hodgkin Lenfoma Nedir?

Kemoterapi ilaçları hap şeklinde ya da damar yoluyla alınabilir veya bazen her iki yöntem de kullanılır. Hodgkin lenfoma tedavisinde çeşitli kemoterapi ilaçları kombinasyonları kullanılır.

Kemoterapinin yan etkileri, verilen spesifik ilaçlara bağlıdır. Yaygın yan etkiler ise; bulantı ve saç dökülmesidir. Uzun vadeli komplikasyonlar olarak kalp hasarı, akciğer hasarı, doğurganlık sorunları ve lösemi gibi diğer kanserler ortaya çıkabilir.

Ayrıca Bakınız: Hodgkin Lenfoma Sebepleri

b) Radyoterapi

Klasik Hodgkin lenfoma için radyoterapi tek başına kullanılabilir. Bununla birlikte, genellikle kemoterapiden sonra kullanılır. Erken evre lenfosit-baskın Hodgkin lenfoma için çoğunlukla radyoterapi tek başına kullanılır.

Radyasyon, hastalığın ilerleyebileceği etkilenmiş lenf nodlarına ve yakındaki nod alanına yönelik olabilir. Radyoterapinin süresi, hastalığın evresine bağlı olarak değişir. Radyoterapi sonrası hedeflendiği yerde cilt kızarıklığı ve saç dökülmesine neden olabilir.

Ayrıca Bakınız: Hodgkin Lenfoma Teşhisi

c) Kök Hücre Nakli

Kök hücre nakli, genellikle kanser tedavisine rağmen Hodgkin lenfoma tekrar ederse ya da primer tedaviye yanıt vermezse bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir. 

Hodgkin lenfoma için kök hücre nakli yapılmadan önce, mümkün olduğunca çok kanser hücresini yok etmek amacıyla yüksek doz kemoterapi gibi yoğun tedavi içeren bir süreç uygulanır. Bazen, kök hücre nakli öncesinde alınan yüksek miktarda kemoterapi veya radyasyon, enfeksiyon gibi yan etkilere neden olur. Allojenik kök hücre nakli, bağışlanan hücrelerin hastanın dokularına saldırdığı bir hastalık olan Graft-versus-host hastalığı (GVHD) riskini beraberinde getirir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status