Sinüzit Ameliyatı Sonrası Bunları Yapın

Sinüzit ilerlediği durumlarda ilaç tedavisi ile iyileşme sağlanması mümkün olmamaktadır. İleri seviyelerdeki sinüzit hastalarına ameliyat önerilmektedir. Sinüzit ameliyatına ilişkin halk arasında yanlış bilinen birçok bilgi dolaşmaktadır. Bu bilgiler kişilerin sinüzit ameliyatına bakış açılarını da değiştirmektedir.

Sinüzit ile ilgili bilinen en büyük yanlış kesin tedavinin mümkün olmadığı, hayat boyu devam eden sıradan bir hastalık olmasıdır. Bu durum çok sayıda ve her yaşta kişide görülmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Fakat bu bilgi tamamen yanlış, itibar edilmemesi gereken bir bilgidir. Bu inanış doğrultusunda birçok kişi tam iyileşme sağlanmaz düşüncesi ile ameliyat olmaktan vazgeçmektedir.

Sinüzit hakkında bilinçlendirme, farkındalığın arıtılması ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunun öğrenilmesi sonucunda hastalığa bakış açısı hastalarda da değişmektedir. Sinüzit ameliyatı sonrasında tamamen sinüsleri temizlenen kişi rahat bir yaşama başlamaktadır.

Kanamalara Dikkat Edilmeli

Burun en çok kanamanın yaşandığı bölgelerin başında gelmektedir. Bu nedenle sinüzit ameliyatı yapılırken doktorlar tamponlar ile kanamanın önüne geçmeye çalışmaktadır. Tamponlar önemli ölçüde kanama…

riskini azaltsa da hastanın davranışları ve dikkatsizliği sonucunda kanamalar meydana gelmektedir.

Sinüzit ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu kanamalardır. Kanamaya neden olmamak için ameliyat sonrasında burnu zorlayacak sümkürme gibi birçok davranış hastalara yasaklanmaktadır. Aynı zamanda baş bölgesini zorlayacak aşırı eğilme, ağır bir yük kaldırma gibi durumlar da ameliyat sonrası burun kanaması nedeni olabilmektedir.

Çok sıcak suyla duş almamaya veya aşırı merdiven çıkmamaya da dikkat edilmesi gerekmektedir. Tamponların düzenli kontrol ettirilmesi ve pansumanlara özen gösterilmesi de hastanın dikkat etmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır.

Ameliyat Sonrası Beslenme

Sinüzit ameliyatı kişi genel anestezi altında iken uygulanan bir ameliyat çeşididir. Ameliyat bitiminden sonra en az 4 saat kişi genel anestezinin etkisi altında olduğundan dolayı ağız yolu ile sıvı, katı besinler tüketmemesi gerekmektedir.

Genel anestezi süresinin bitip hasta kendine geldikten sonra doktor izni ile bağırsak hareketleri düzeldiyse su ve yumuşak gıda tüketimi başlatılmaktadır.

Sinüzit Ameliyatı Sonrası Bunları Yapın

Ameliyat Sonrası Yatış Pozisyonu

Sinüzit ameliyatı geçiren kişiler kanamalara ve diğer risklere karşı gece uykularında nasıl bir yatış pozisyonunda olmaları gerektiğini merak etmektedir. Anestezi etkisi geçtikten sonraki 3 – 4 saatlik süreç, hasta için önemli bir zaman dilimidir. Bu süre içerisinde hastanın baş kısmı yüksekte kalacak şekilde yatarak dinlenmesi sağlanmaktadır.

Ameliyat sonrasında aktivite ve yürüyüşlere başlanması için kan basıncı ölçülmektedir. Kan basıncı normal seviyesine dönmeden hastaların kısa ve hafif yürüyüşler yapmasına izin verilmektedir. Ağır aktiviteler, merdiven çıkma gibi yorucu ve zorlayıcı hareketler kişiye yasaklanmaktadır.

Bazı hastanelerde ameliyat esnasında tampon kullanımı tercih edilmeyebilmektedir. Tamponsuz yapılan ameliyatlarda kişi ilk kez ayağa kaldırıp başını önüne eğdiğinde burnundan koyu kıvamlı kan gelmesi normal bir durum olarak kabul edilmektedir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status