Anjiyo Öncesi Temizlik

Damar sertleşmesi olarak bilinen anjiyo işlemi kalbe giden damarlardaki kam akışının hız kazandığı durumlar için yapılan bir işlemdir. Kalp damarlarında daralma ya da tıkanma neticesinde damar içinde yağ ve kireç oluşur. Bunun sonucunda sadece kalp etkilenmez vücudun diğer organları da bu tıkanıklıktan etkilenir. Beyini böbrek gibi bazı organlarda kalpteki damar sertleşmesi sonucunda etkilenirler. Bunun için müdahale etmek adına anjiyo denilen işlem hastaya uygulanır.

Anjiyo işlemi önce birtakım görüntüleme işlemidir. Bunun için kalp grafiği için film çekilir. Kesin tanı konduktan sonra gerekli işlemler yapılır. Bu filmle korener arter hastalığı olarak ta tanımlanan kalpteki damar sertleşmesinde uygulanması gereken anjiyo işlemi için genel durum bu film ile değerlendirilir ve ona göre işlem yapılır.

Anjiyografi Nasıl Yapılır?

Anjiyo işlemi öncesinde anjiyografi işlemi yani belirttiğimiz gibi röntgen filmi çekilir. Bunun için kasık ya da koldaki atardamara ince plastik bir kılıf takılır. Buradan kalp damarlarının çıkış yerlerine içi boş kateterler iletilir. Kateter özel röntgen aletiyle kalpteki kapağa iletilir. Burada film kaydedilir. Bunun neticesinde kalpteki damarların genel işleyişi tespit edilir. Röntgen filmi dışında ultrason, optik koherans tomografi, fonksiyonel akım rezervi gibi testler de gerekebilir. Bu testler kalpteki daralmanın  ve serleşmenin boyutunu tespit etmekte yardımcı olmaktadır. Bu işlemler yapılırken uzman operatörler bu işlem için görev alır.

Anjiyo Öncesi Temizlik

Anjiyo için gerekli olan testler yapıldıktan sonra anjiyo öncesi temizlik yapılması gerekir. Kalp gibi önemli bir organ için yapılan anjiyo işlemi için öncesinde bazı hususlara dikkat etmekte yarar vardır. Özellikle temizlik ve hijyene dikkat etmeli ve vücut temizliğine gereken hassasiyet gösterilmesi gerekir. Özellikle kasıktan işlem olacaksa kasıktaki tüy temizliğinin anjiyo öncesinde giderilmesi gerekir.

Anjiyo öncesinde temizlik yapıldığı gibi sonrasında da aynı hassasiyet devam ettirilmelidir. Özellikle kateter yerinde bandaj olur. Bu bandajı banyo yapmadan önce çıkarabilir ve yerine yara bandı yapıştırabilirsiniz. Sabun ve suyla burayı her gün yıkamayı alışkanlık haline getirin. Banyodan sonra da bu bölgeyi kuru ve temiz tutmaya özen gösterin.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status