Böbrek Yetmezliği Hastalarına Anjiyo Uygulaması Yapılır Mı?

Anjiyo yapıldığı sırada anjiyo yapılan hastaya bir takım ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar genellikle tomografi çekiminde kullanılan ilaçlarla aynıdır. Bu ilaçların çoğu konsantre ilaç grubundadır ve böbreklere zarar verdiği bilinmektedir.

Bazı özel durumlarda yani hastanın hem böbrek hem de kalp hastası olma durumlarında hastayı doktor çok iyi şekilde analiz etmeli, kar ve zarar hasta üzerinde iyi hesaplanmalıdır. Yani böbreklerine verilen ilacın zararı mı yoksa hastanın kalp krizi geçirme riskinin mi önemli olduğu doktor tarafından verilecek olan karara bağlıdır.

Bazı böbrek rahatsızlıkları anjiyo yapılmasına engel değildir. Böbrek hastalarına anjiyo yapmak için tüm tetkiklerin anjiyodan önce iyi bir şekilde yapılarak karar verilmesi yine de önemlidir.

Böbrek Hastası Olan Kişiler İçin Anjiyo Tekrarı

Böbrek yetmezliği olan hastaların anjiyo olmaları tehlikeli görünse de kalp damar hastalıkları uzmanları tarafından böbrek yetmezliği olan hastaların bir kısmına anjiyo yapılmaktadır. Fakat farklı bir hastalığı olmayan sadece damar tıkanıklığı olan kişilere birkaç kez yapılan anjiyo kesinlikle böbrek yetmezliği olan hastalara tekrar tekrar yapılmamalıdır.

Böbrek hastası olan kişilere anjiyo yapılacağı zaman hastanın daha önce çekilmiş olan anjiyografi cd bandı mutlaka doktor tarafından izlenmeli ve riskleri göz önünde bulundurularak hastaya tekrar uygulanmalıdır. Fakat böbrek hastalarında her zaman hastaya anjiyonun yararı ve hastaya anjiyonun zararı göz önünde bulundurulmalıdır.

Böbrek Hastalarında Anjiyo Yapıldıktan Sonra:

Doktor tarafından böbrek yetmezliği veya ileri derecede böbrek hastası olan kişilere anjiyo yapıldıktan sonra mutlaka sık aralıklarla tekrardan kontrol edilmeli ve tetkikleri yenilenmelidir. Kalp damar tıkanıklığı takip edilirken sürekli böbrek fonksiyonları da takibe alınmalıdır.

Bazı böbrek yetmezliği olan ve ileri derecede böbrek hastası olan kişilerde anjiyo daha dikkatli yapılmalı ve anjiyodan sonrası için bir müddet hastane yatışına karar verilmelidir. Bir süre doktor gözetimi altında tutulması gereken böbrek hastası anjiyo olmuş kişi için hastanın anjiyo sonrasında içeceği ilaçlar da iyi hesaplanarak verilmeli hastanın böbreklerine zarar verebilecek içerikteki ilaçlar verilmemelidir.

Böbrek Yetmezliği ve Anjiyo

Böbrek Yetmezliği Hastalarına Anjiyo Uygulaması Yapılır Mı?

Böbrekleri rahatsız olduğu halde anjiyo yapılan hastalara böbreklerinin süzmesi gereken hap ve şurup gibi ilaçlardan daha çok enjeksiyon kaynaklı ilaçlar ve serumlar verilebilir. Hastanın yeme içme durumu da özel haline göre ayarlanmalıdır.

Sigara İçenler Anjiyo Yaptırabilir Mi?

Aşırı sigara içen kişilerde görülen kalp damarları tıkanıklığı için mutlaka anjiyoya ihtiyaç duyuluyor. Yoğun sigara kullanıcısı olan bazı hastalarda ise anjiyo bile damar açmak için yeterli gelmediğinden dolayı çoğu sigara içen hasta baypassa ihtiyaç duyuyor.

Sigaranın içeriğindeki maddelerin kalp damarlarına etki ettiği tüm uzmanlarca söylendiği gibi, uzun süre sigara içmiş hastalara stent takılmak zorunda kalıyor. Bazı sigara içen hastalarda stentlerin hızlı bir şekilde bozukluğa uğradığı ve hastaya tekrar tekrar anjiyo yapmak gerektiği biliniyor.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status