Düzenli Uykunun Cilde Faydaları Nelerdir?

Düzenli uyumanı cildimize ne gi,bi faydalar sağladığı aşağıda listelenmiştir:

1. Yeterli uyku yaşlanma sürecini tersine çevirir

Kronik uykusuzluk ince çizgiler, gözlerin altındaki koyu halkalar ve cildin donuk olmasına neden olabilir. Yetersiz uyku, vücudun kortizol olarak bilinen bir stres hormonunu daha fazla serbest bırakmasına neden olur. Konsantrasyonları arttırırken, kortizol cildi elastik ve pürüzsüz tutan bir protein olan cilt kolajenine zarar verir ve yıkar.

Derin ve doğru uyku, büyüme hormonlarının hasarlı hücreleri (kollajen proteini) onarmasına izin verir. Doğru uyku sırasında, moleküllerin daha sonra yeniden kullanım için parçalandığı katabolik metabolizma yerine yeni moleküllerin oluşmasını içeren anabolik metabolizma meydana gelir. Anabolik aktivite, uyku sırasında hücrelerin restorasyonu ve büyümesi olduğu fikrini teşvik eder (Oyetakin ‐ White ve ark., 2015).

Vücudun SWS sırasındaki sessizliği (yavaş dalga uyku veya derin uyku) cilt hasarının onarılmasına izin verir, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve fiziksel iyileşmeyi destekler. Vücudun homeostatik süreçleri (vücudun iç ortamının stabilizasyonu, düzenlenmesi ve bakımı) otomatik olarak gerçekleşir ve bu süreçlerin çoğu uyku sırasında, günlük yaşamın stresleri ve baskıları azaldığında ve buna ayıracak fırsat ve zaman olduğunda gerçekleşir. Vücudun iç ortamı cilt sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde büyük rol oynar (Sundelin ve ark., 2017).

2. Uyku ile parlak cilt ve az sivilce

Yetersiz uyku, sedef hastalığı, akne ve hatta egzama gibi durumlarda iltihabı, alevlenmeleri teşvik eden kortizol adı verilen bir stres hormonunun salınımını arttırır. Ulusal Uyku Vakfı, çoğu yetişkin için her gece 7 ila 9 saat uyku önermektedir. Bundan daha azı göz altındaki koyu halkaların gelişiminde, cildin sarkması, çizgilerde ve kırışıklıklarda rol oynayabilir.

Bunun nedeni, uyku sırasında vücudun diğer bölgelerden fazla sıvıdan kurtulurken, yenilenmesi gereken doku ve organlardaki sıvıları serbest bırakmasıdır. Uykudan kaçınmak göz altı torbalarına neden olur. Bağışıklık sisteminizin iltihaplanmasını ve stabilitesini arttırır ve sedef hastalığı, egzama ve akne gibi cilt bozukluklarının şiddetlenmesine neden olur.

Eski ve hasarlı cilt dokuları ve hücreleri teninizin koyu ve mat görünmesini sağlar. Hasarlı cilt hücreleri de gözeneklerin tıkanmasına ve kopmalara neden olur. 7-9 saatlik yeterli uyku, yeni hücrelerin oluşturulmasına yardımcı olur. Ve, uykunuzu aldığınızda, cilt teniniz daha parlak ve net görünmeye başlar.

3. Parlak, daha az şiş gözler ve gözlerin altında koyu halkalar

Uykusuz kalmak gözlerin altında sinir bozucu koyu halkalarla sonuçlanır. Bunun nedeni yetersiz uykunun kan damarlarının genişlemesine ve gözlerin şişmesine yol açmasıdır. Kan dolaşımı uygun olmadığında ve kan iyi akmadığında gözlerin altında toplanır ve göz altındaki cilt çok ince olduğundan görünür hale gelir.

Göz altındaki renk değişikliği aynı zamanda yaş, genler ve güneşte bronzlaşma (melanin) nedeniyle ciltte artan kahverengi pigmentin bir sonucudur. Bu gibi durumlarda, yetersiz uyku göz altı probleminizi daha da kötüleştirir. Yeterli uyku (7-9 saat) almak, vücudun düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve ayrıca gözlerin altındaki bu sinir bozucu morlukları ve mavi gölgeleri azaltır. (Sundelin et al, 2013).

4. Yeterli uyku cildi dengede tutar, nemlendirir, kızarıklığı ve çizgileri azaltır.

Uykunuzu alamadığınızda ciltteki nem seviyeleri üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Yetersiz uyku, cildin pH seviyelerini düşürerek cilt nemini azaltır. Bu, cildin daha genç görünmesini ve daha az parlamasını sağlar. Ayrıca, cilt yeterli hidrasyon olmadan toksinlerden kurtulamaz, tahriş ve iltihabı tetikler.

Düşük cilt pH seviyeleri dengesizlik, kuruluk ve cildin ihtiyaç duyduğu nemi üretememesine neden olur. Ayrıca gereksiz kızarıklığa neden olur, cildi dengesiz hale getirir ve kırışıklıkları tetikler. Uygun miktarda uyku, cildi hafif asidik bir seviyede tutar (nemi ve bakterileri dışarıda tutar) ve mutlak kritik bir bileşendir.

Düzenli uyumak ile cilt parlak ve taze hale gelir, cildi nemlendirir ve daha esnek ve dolgun görünmesine yardımcı olur, ancak aynı zamanda ölü cilt hücrelerinin birikmesiyle mücadele ederek cildin yüzey donukluğunu giderir. (Popkin, D’Anci & Rosenberg, 2010)

5. Egzersiz sonrası yeterli uyku yüzünüzdeki stresi ortadan kaldırır

Uykusuzluk vücudunuzun düzgün çalışmasına izin vermez ve sonrasında yüzünde donukluk, kuru ve pul pul cilt şeklinde görülür. Stresli olmanız durumunda, cildinizdeki yağ (veya sebum) miktarı “doğrudan stresden etkilenir”. Ne kadar stresli (duygusal ve fiziksel) hissederseniz, ciltteki yağ bezleri o kadar aktif hale gelir. Bunun nedeni vücuttaki kortizol seviyelerindeki artıştır.

Egzersiz saat 17.00 – 19:00 arasında önerilir. Bunun nedeni, egzersiz yapmanın stres atmaya yardımcı olan endorfinleri (ruh hali asansörleri) serbest bırakması ve sizi iyi bir gece uykusu için ayarlamasıdır, çünkü sadece stresi azaltmakla kalmaz, daha da yorgun ve yatmaya hazır olursunuz (Dolezal et al, 2017).

Ayrıca Bakınız: Uykusuzluk Cildi Bozar Mı?

Sonuç Olarak:

Uykusuz kaldığınızda, cildiniz donuk veya cansız görünebilir. Sağlıklı ve düzenli uyumak, cildin çeşitli katmanlarını yenilemeye yardımcı olarak kusursuz ve ışıltılı bir ten oluşturur.

Uykunuzu aldığınızda vücut cilde kan akışını hızlandırır, bu da cildinizde sağlıklı bir ışıltıya uyandığınız anlamına gelir. Güzellik uykusu bir efsane değildir. Uyurken, cildiniz de dinlenir, bir günlük aktiviteden şarj olur ve iyileşir.

Vücut cildinizi genç, sağlıklı ve pürüzsüz tutmak için daha fazla kolajen üretir. Kortizol olarak adlandırılan stres hormonu, siz uyurken azalır ve vücut ve cilt hücresel rejenerasyon yoluyla geri yüklenir. Bir gece önerilen 7-9 saat boyunca kaliteli uyku, genel sağlık ve refah için çok önemlidir ve cilt de bir istisna değildir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status