Kemik Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Kemik Kanseri Tedavisi

Kemik kanseri tedavisi; teşhis edilen kanser türü ve evresi, hastanın genel sağlık durumu ve tercihlerine dayalı olarak planlanır. Farklı kemik kanserleri, farklı tedavilere yanıt verir. Örneğin; bazı kemik kanserleri sadece ameliyatla tedavi edilebilir. Bazıları cerrahi ve kemoterapi ile ve bazıları da ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile birlikte tedavi edilir.

a) Ameliyat:

Kemik kanseri ameliyatının amacı, tüm kanseri çıkarmaktır. Çoğu vakada, kanserin konumu ve kapsamına bağlı olarak, tümörün tamamı ve çevreleyen sağlıklı dokunun küçük bir kısmını tümörle birlikte çıkarmak için özel teknikler gerekir. Kemik kanserini tedavi etmek amacıyla kullanılan cerrahi seçenekler şunları içerir:

Uzuv kurtarıcı cerrahi: Bu prosedürle, kemik kanseri ve çevreleyen sağlıklı dokuların bir kısmı çıkarılır. Ancak, kol veya bacağı kurtarmak için yeterli kemik bırakılır. Daha sonra, kemiğin çıkarıldığı alan kemik grefti veya bir endoprotez (internal protez) ile doldurulur. Bu tip kemik kanseri ameliyatları, olguların yaklaşık yüzde 90’ında uzvu korumak ve kurtarmak amacıyla kullanılabilir. Rehabilitasyon programına katılmak, ameliyat sonrası kol veya bacağın kullanımını korumak için çok önemlidir.

Ampütasyon: Bu ameliyat, tümörün bulunduğu bacağın veya kolun tamamının veya bir kısmının cerrahi yöntemlerle kesilip alınmasıdır. Ameliyattan sonra, hastaya yapay bir protez takılır. Ampütasyon; kemik kanserlerini tedavi etmenin ana yoluyken, cerrahi tekniklerdeki gelişmeler etkilenen uzvu kurtarma kabiliyetini arttırmıştır. Şimdi bu tip kemik kanseri ameliyatları, esasen sinirler, arterler veya kaslar tümörden etkilendiğinde ve kesilip alınması gereken vakalar için kullanılmaktadır.

Diğer alanlarda mevcut kemik kanseri cerrahisi: Kemik kanseri kol veya bacak dışındaki bölgelerde ortaya çıktığında, tümörü çıkarmak ve alanı doldurmak için çeşitli teknikler kullanılabilir. Küretaj; kanser hücrelerinin kazındığı, ancak kemiğin tamamının kesilip alınmadığı, kafatası veya omurga gibi bazı bölgelerdeki tümörler için kullanılabilir. Kemik kanseri için başvurulan tip ameliyatlardan sonra; sıvı nitrojen, kalan tümör hücrelerini yok etmek için uygulanır. Kemik boşluğunu doldurmak amacıyla kemik greftleri veya kemik dolgu maddesi kullanılabilir.

Rekonstrüktif cerrahi: Daha önceki ameliyatlarla değiştirilen vücut kısmını yeniden şekillendirmek veya yeniden oluşturmak amacıyla gelişmiş teknikler kullanılır.

Metastaz ameliyatı: Kemik kanseri akciğerlere veya diğer organlara yayılırsa, bazen metastazları çıkarmak amacıyla ameliyat kullanılabilir.

b) Kemoterapi

Ayrıca Bakınız: Kemik Kanseri Belirtileri

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek amacıyla başvurulan bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi çoğunlukla damardan (intravenöz olarak) verilir. Bu ilaçlar vücut geneline seyahat eder. Kemoterapi, kemik kanseri tanısı konan ve kanser hücreleri kemiğin ötesine, vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan insanlarda da kullanılabilir.

Kemoterapinin olası yan etkileri; bulantı, kusma, saç dökülmesi ve ağız yaraları içerebilir. Sağlık ekibi, kemoterapiyle ilgili semptomları azaltmaya veya hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla birden fazla tedbir kullanacaktır.

Ayrıca Bakınız: Kemik Kanseri Teşhisi

c) Radyoterapi

Kemik kanserleri genellikle sinirler ve kan damarları gibi hassas dokularla çevrelendiğinden, tedavi edilmesi zor ve komplike olabilir. Gelişmiş radyoterapi sistemleri ile kemikteki erişilmesi güç tümörler daha iyi hedef alınabilir.

Radyoterapi, çoğunlukla kemoterapi ile birlikte verilir ve sıklıkla ameliyattan önce kullanılır. Bu, ampütasyon gerekliliğini azaltabilir. Ameliyatla çıkarılması mümkün olmayan kemik tümörü bulunan kişilerde de radyoterapi tedavi seçeneği olabilir. Ameliyattan sonra, geride kalabilecek kanser hücrelerini yok etmek amacıyla radyoterapi kullanılabilir. İleri evre kemik kanseri olan insanlar için radyoterapi, ağrı gibi semptomları kontrol altına almaya ve rahatlatmaya yardımcı olabilir.

d) Hedefe Yönelik Tedavi

Hedefe yönelik tedavide, yalnızca spesifik kanser hücresi türlerinde bulunan protein, reseptör veya gen mutasyonlarını arayan ve bunlara bağlanan ilaçlar kullanılır. Hedefe yönelik tedavi ilaçları, kanser hücrelerini yok etmek için tek başına kullanılabilir. Ya da kemoterapi veya diğer tedavilerle kombinasyon halinde kullanılarak, anti-kanser ilaçların kanser hücrelerini daha iyi tespit etmesine ve saldırmasına yardımcı olurlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status