Sinüzit Uyku Hali Yapar Mı?

Kulak, burun ve boğaz rahatsızlıkları uyku verimliliğini etkileyebilir. Üst solunum yolu hastalıklarından biri olan sinüzit; genellikle sinüslerde tıkanıklık ve ağrı gibi semptomlarla birlikte uyku verimini azaltır. Aynı zamanda kişilerin ruh halini de olumsuz yönde etkiler. Sinüslerin şişmesi ile beraber burundan nefes almak zorlaşır. Eğer sizler de sinüzit hastasıysanız, burun yerine ağızdan nefes aldığınız süre geceleri rahat bir uyku sizler için zor olabilir.

Kulak Burun Boğaz uzmanlarına göre; alerjiler, sinüs enfeksiyonları gibi hastalıklar geceleri nefes almayı zorlaştırır. Ağzınızdan hava aldığınızda, buruna giren havanın ısınma, filtreleme ve nemlendirmesi engellenerek yüksek düzeyde uyku bozuklukları ortaya çıkabilir. Buna ek olarak, burun yerine ağız yoluyla nefes almak daha fazla sorunlara neden olabilir. Uyumayı zorlaştıran diğer sinüzit belirtileri; yüz ağrısı ve baş ağrısıdır. Bazı uzmanlara göre, sinüzit hastalığı uyku apnesi rahatsızlığına katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Kronik sinüzit hastalıklarında sinüslerin iltihaplı olması sebebiyle hava yolları daralır ve nefes almak zor bir hal alır. Bu nedenle, gece boyunca nefes alma sorunları yaşayabilir ve uykusuz kalabilirsiniz. Tabi gece boyunca uykusuz kalmanız ve verimsiz uyumanız, ertesi gün uyku haline neden olur. Geceleri kaliteli uyuyamayan sinüzit hastaları gün boyu kendilerini uykusuz hissedebilirler.

Sinüzit Uykusuzluk Yapar Mı?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Steven Park’a göre, insanların uyguladıkları diyetler nedeniyle son birkaç yüz yıl içerisinde yüz kemikleri ve özellikle çene kemiğinde azgelişmişlik gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, birçok diyette yumuşak ve lapa besinlerin çoğunluğu oluşturması çene büyümesine engel olabilir. Sonuç olarak; alerji, soğuk algınlığı veya diğer iltihaplanma sorunları burun ve sinüs geçişlerinin tıkanıklığına daha yatkın olmasına sebebiyet verebilir.

Nazal alerjiler, sinüs enfeksiyonları ve soğuk algınlığı nedeniyle burun ve sinüslerde mukoza tıkanıklığı oluşabilir ve astar yapı şişerek, geceleri nefes almayı zorlaştırabilir. Sinüslerde tahriş ve enfeksiyonlar da uykusuzluk yapabilir.

Kronik sinüzit veya uyku apnesi olan kişilerde horlama daha sık görülür. Uyku apnesi hastası olan bir kişinin nefes alması çok sığ olur ya da uyurken nefesinde duraklamalar olabilir.

Geceleri daha iyi uyumak isteyen sinüzit hastaları, bu hastalığın belirtilerini hafifletmek için ilk adımı atmalılar. Sizler de sinüzit hastalığı nedeniyle uzun süredir geceleri verimli uyuyamıyor ve gündüzleri de uykulu oluyorsanız, aşağıda yer alan yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Tuzlu su ile burun yıkama
  • Nazal dekonjestan damla ya da spreyler
  • Baş ağrısı ve sinüs ağrısı için ağrı kesiciler
  • Alerji ilaçlar (alerjik sinüzit hastalarında)
  • Buhar banyosu ya da sıcak bir duş yaparak mukusu inceltmek
  • Bol su ya da meyve suyu içmek
  • Burun, yanaklar ve göz çevresine sıcak kompres yaparak yüz ağrısını rahatlatmak

Yukarıda yer alan basit ve etkili yöntemler, sinüslerinizin bir nebze de olsa rahatlamasına yardımcı olabilirler.

Sinüzit, viral bir enfeksiyondur. Reçete ile verilen antibiyotikler bazen etkili olmayabilir veya yan etkiler gösterebilir. Eğer tüm tedavi çabalarınıza rağmen sinüzit hastalığınız devam ediyorsa ve uyku problemleri yaşıyorsanız, nitelikli bir Kulak Burun Boğaz uzmanıyla görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status