Sinüzitten Kaynaklı Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?

Geniz Akıntısı Nedir?

Geniz akıntısı, mukus tabakasının burun arka bölgesinden boğazın arka aşağı kısmına akması ile meydana gelen bir sağlık sorunudur. Sinüslerin iltihaplanması ve diğer iltihaplı hastalıklar geniz akıntısına neden olabilir. Belirtileri, her iki burun deliğinde tıkanıklık ve boğazın aşağısında hoş olmayan bir mukus tadıdır. Boğazın aşağısına doğru damlayan mukus hissinin de oldukça rahatsız edici olduğunu eklemek isteriz. Geniz akıntısı olan bireyler kendilerini daha rahat hissetmek için sürekli yutkunma, öksürme, tükürme ve boğazını temizleme ihtiyacı duyarlar.

Genizde genel bir yanma hissi ve dolgunluk olur. Bu süreç içerisinde boğazınız tahriş olabilir ve boğaz ağrısı gibi semptomlar görülebilir. Normalde, burun ve boğaz her gün günde bir litre üzerinde balgam üretiyor. Mikroskobik kıllar, burun iç yüzeyi astarı ve sinüslerdeki mukusu yutkunduğumuzda geriye doğru ittiriyor. Bu işlem sırasında bakteri ve virüs gibi tehlikeli parçacıklar da mideye ulaşmadan imha ediliyor.

Genizde Artan Balgam ve Akıntının Nedenleri

Geniz akıntısı genellikle soğuk algınlığı ve sinüslerde iltihaplanma gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar veya artış gösterir. Örneğin; bazen genizde balgam birikmesi ve akıntı olması, bazı alerji veya enfeksiyonların sonucu olabilir. Geniz akıntısını ince balgam veya kalın balgam şeklinde tasvir ederek hangi hastalığın bu rahatsızlığa neden olduğu tahmin edilebilir.

Geniz Akıntısının Sinüzitten Kaynaklandığı Nasıl Anlaşılır?

Boğaz aşağısına doğru akan kalın balgam, geniz akıntısının enfeksiyonlu sinüslerden kaynaklandığını işaret edebilir. Beraberinde yeşil veya sarı burun akıntısı da görülür. Soğuk algınlığı, alerji veya bakterilerin yol açtığı enfeksiyon, sinüs boşluklarında iltihaplanmaya neden olarak, sinüzit hastalarında geniz akıntısı şikayeti artar. Bu uzun süreli sinüs iltihaplanmasının belirtileri; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, öksürük, baş ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı, yüz ağrısı, ateş ve titremedir. Genizde akıntı ile birlikte ödem de görülebilir. Kronik sinüzit hastalarında geniz akıntısı neredeyse sürekli olur ve bu hastalar genellikle ağız kokusundan muzdariptirler.

Akut sinüzitte durum biraz daha farklıdır. Geniz akıntısı semptomu daha kısa süreli görülebilir. Eğer sizler de bitmek bilmeyen geniz akıntısı semptomundan şikayetçiyseniz, öncelikle bir KBB hekimine danışmalısınız. Doktorunuz, sizlere geniz akıntısına iyi gelen bir tedavi yöntemi önerecektir. Bilgisayarlı tomografi ile doktorunuz geniz akıntısının ardında yatan nedeni teşhis edebilir.

Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Geniz akıntısından muzdarip olan sinüzit hastaları için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Öncelikle geniz akıntısına neden olan hastalık teşhis edilmelidir. Geniz akıntısının ardında alerjik reaksiyonlar ve saman nezlesi gibi nedenler yatabilir. Geniz akıntısının ana sebebinin sinüzit ve üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki geniz akıntısı tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

  • Sinüsleriniz tıkalıysa ve genizde aşırı mukus akışı varsa, öncelikle beslenmenize dikkat etmeli ve C vitamini yüksek, bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler tercih etmelisiniz.
  • Sinüslerde mukus birikimi ve boğazdan mukus akışını önlemek için burun damlası veya neti pot gibi burun yıkama yöntemleri deneyebilirsiniz. Tuzlu suyla burnunuzu yıkamak da sinüsleri rahatlatabilir ve geniz akıntısını azaltabilir. Bu sayede sinüs enfeksiyonlarını kontrol altına alabilir ve geniz akıntısı şikayetinden kurtulabilirsiniz.
  • Boğazda kuruluk varsa ve geniz akıntısı devam ediyorsa, boğazınızda ciddi bir tahriş söz konusu olabilir. Boğaz tahrişini önlemek için nemli ortamlarda bulunmaya özen gösterin. Buhar banyosu yapın ve boğazınızı yumuşatacak sıcak bitki çayları için.
  • Sigara dumanı olan ortamda bulunmamaya özen göstermenizde fayda vardır. Alkol ve sigara alımını durdurun.
  • Kafeinli içecekler de geniz akıntısı olan kişilerin uzak durması gerekenler listesindedir.
  • Alerjik sinüzit hastalarına geniz akıntısını önlemek için antialerjik ilaç tedavisi önerilebilir.

Burunda şişlik ve geniz akıntısıyla beraber sinüs enfeksiyonu bir haftadan uzun sürüyorsa, doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Bu akıntı ödeme neden olabilir. Hekiminiz antibiyotik tedavisi ve dekonjestan ilaçlar ile burun ve sinüslerdeki ödemin ve mukus tabakasının azalmasını sağlayan bir tedavi uygulayabilir. Bu ilaçların belirtilen süre içerisinde düzenli kullanımı ile birlikte sinüzit hastalarının birçoğunda geniz akıntısı tedavi edilebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status