Kuşkonmazın Önemli Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kuşkonmazdaki bazı besinlerin ve bileşiklerin önemli sağlık yararları sunduğuna inanılmaktadır. Bunlar arasında yüksek tansiyonun düşürülmesi, sağlıklı bir hamileliğin teşvik edilmesi ve bazı hastalıkların önlenmesi yer alır.

Ayrıca Bakınız: Kuşkonmaz Besin Değerleri

Kuşkonmaz Yemenin Yararları

Kan Basıncını Düşürür!

Kuşkonmaz potasyum kaynağıdır. Potasyum açısından zengin gıdaların alımının artması, arterlerin duvarlarını rahatlattığı (böylece dolaşımı iyileştirdiği) ve böbreklerden sodyum atılımını arttırdığı için düşük tansiyonla ilişkilidir.

Ayrıca Bakınız: Tansiyonu Düşüren Yiyecekler

A ve C vitaminleri ayrıca kanda dolaşan serbest radikallerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan güçlü antioksidanlardır. Ateroskleroz (arterlerin sertleşmesi) ve kardiyovasküler hastalık riski de dahil olmak üzere dolaşım sistemine verilen hasarı azaltır.

Mor kuşkonmaz ayrıca antosiyaninler, sebzeye canlı rengini sağlayan ve sağlam kardiyo koruyucu özellikler sunan antioksidan bileşikler içerir.

Kuşkonmaz ayrıca, fazla sıvıların vücuttan atılmasını teşvik ederek doğal olarak kan basıncını düşüren hafif diüretik özellikler uygular. Japonya’dan 2013 yılında yapılan bir araştırma, oral dozda toz kuşkonmaz (vücut ağırlığının kilogramı başına 6 miligram) verilen 28 yetişkinin, sistolik kan basıncında yaklaşık 8 puan düştüğünü ve 10 hafta sonra diyastolik kan basıncında yaklaşık 5 puan düştüğünü bildirdi. Ayrıca toplam kolesterol ve açlık glikoz seviyelerini düşürdü (HbA1C’de herhangi bir değişiklik kaydedilmemiş olmasına rağmen).

Ayrıca Bakınız: Kuşkonmaz İdrarı Kokutur Mu?

Sağlıklı Hamileliği Destekler!

Çoğu doğum uzmanı, hamile bir kadının sağlıklı bir hamileliği teşvik etmek ve spina bifida gibi nöral tüp defekti riskini azaltmak için günde en az 600 mikrogram folat tüketmesini önerir (çoğu zaman bunun en az bir kısmı doğum öncesi bir vitamine dahildir). Yarım bardak kuşkonmaz, 134 mikrogram folat sağlar.

Ek olarak, kuşkonmaz, beynin normal gelişimi ve işlevi için gerekli olan asparagin olarak bilinen esansiyel olmayan amino asidi içerir.

Bazı Kronik Hastalıklara Karşı Korur!

Kuşkonmaz, sağlıklı bağırsak bakterilerini destekleyen bir tür lif olan önemli bir inülin kaynağıdır. Bunu kısmen polisakkaritler olarak bilinen güçlü bakteriyel endotoksinleri inhibe ederek yapar.

Hizmet başına kabaca 2 ila 3 gram inülin ile, kuşkonmaz potansiyel olarak aşırı polisakkaritlere atfedilen bazı hastalıkların kontrolüne yardımcı olabilir. Bunlar ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu ve daha az derecede kistik fibroz, ateroskleroz ve romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıkları içerir.

Alerjiler

Kuşkonmaz nadiren alerjiye neden olur. Bununla birlikte, trithiane-5-karboksilik asit olarak bilinen bir bileşik, genç kuşkonmaz saplarında daha yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Bu ince, erken mevsim saplarını toplayan veya yiyen insanlar, esas olarak ellerde veya parmaklarda kontakt dermatit veya şişmiş ve kaşıntılı dudaklara neden olan ürtiker ile temas edebilir.

Alerji belirtileri hafiftir veya sadece birkaç dakika sürer. Semptomlar devam ederse veya kötüleşirse doktorunuzu arayın.

Kuşkonmaz Zararları ve Yan Etkileri

Kuşkonmaz hafif bir diüretik etkiye sahip olduğundan, ilaç lityumunu alırken yemekten kaçınmanız gerekebilir. Teorik olarak, kuşkonmaz atılımı azaltabilir ve kandaki lityum konsantrasyonunu artırabilir. Bunu yapmak ilacın yan etkilerini artırabilir.

Kuşkonmaz da K vitamini bakımından yüksektir. Bazı ilaçları alan kişilerin, kan pıhtılaşması üzerindeki etkisi nedeniyle bu vitaminin tutarlı miktarlarını tüketmesi gerekir

İdrarınızın kuşkonmaz yedikten sonra garip bir koku aldığını görürseniz, yalnız değilsiniz. Sebze, sindirim sırasında parçalanan asparagusik asit olarak bilinen sülfür amino asitler içerir. Bu, kuşkonmaz yedikten hemen sonra ve bir gün sonra atılan keskin kimyasal bileşikler üretir. Biraz rahatsız edici olsa da, kükürtlü kimyasallar hiçbir şekilde zararlı değildir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status