Macadamia Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdr?

Bazıları Saç, Cilt ve Vücut için Macadamia Yağı Kullanır!

Macadamia yağı, Avustralya Macadamia integrifolia ağacının meyvesinden (veya fındıklarından) yağ çekilerek üretilir. Birçok kişi saç bakımı ve cilt sağlığını iyileştirmek için Macadamia yağı kullanır. Bu yağ bazı sağlık ve güzellik yararları sağlar, ancak hepsi güçlü bilimsel kanıtlarla desteklenmez.

Macadamia Yağı Besin Değerleri

Aşağıdaki beslenme bilgileri, bir yemek kaşığı Macadamia yağı içindir:

  • Kalori: 120
  • Yağ: 5g
  • Sodyum: 0mg
  • Karbonhidratlar: 0g
  • Elyaf: 0g
  • Şekerler: 0g
  • Protein: 0g

Macadamia Yağı Nedir? Neleri İçerir?

Macadamia yağı, doymuş yağ, çoklu doymamış yağ ve tekli doymamış yağ dahil olmak üzere farklı yağ türleri içerir. Daha spesifik olarak, yağ şunları içerir:

  • Oleik asit (yaklaşık yüzde 55-67) doymuş yağlar veya rafine karbonhidratlar yerine kullanıldığında kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilen tekli doymamış bir yağ
  • Palmitoleik asit (yaklaşık yüzde 18-25), insülin duyarlılığı, kolesterol metabolizması üzerinde yararlı etkileri olabilecek tekli doymamış bir yağ asidi
  • Palmitik asit (yaklaşık yüzde 7-9), LDL kolesterolü artırabilecek ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olabilecek doymuş bir yağ asidi
  • Stearik asit (yaklaşık yüzde 2-5) LDL kolesterolü düşürebilen doymuş bir yağ asidi (doymamış yağlar kadar etkili olmasa da)
  • Linoleik asit (yaklaşık yüzde 1-4) veya omega-6 yağ asitleri, bu çoklu doymamış yağlar bazen kanıt eksik olmasına rağmen, kilo kaybı ile ilişkilidir.

Bazı verilere göre Macadamia yağındaki yağın çoğu tekli doymamış. Ayrıca Macadamia fıstığı yağı tüketimi ile bazı çoklu doymamış yağ tüketeceksiniz. Araştırmalar, bu esansiyel yağ asitlerinin LDL (kötü) kolesterolünüzü düşürmeye ve kardiyovasküler hastalığı önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Beslenme uzmanları, günlük kalorilerin yüzde 3-10’unu çoklu doymamış yağdan almanızı önerir.

Macadamia yağındaki (stearik asit) doymuş yağın kalp sağlığı üzerinde yararlı bir etkisi olabilir. Ancak genel olarak sağlık uzmanları doymuş yağ alımımızı azaltmamızı ve bunun yerine tekli ve çoklu doymamış yağları tüketmemizi tavsiye eder

Macadamia yağında karbonhidrat veya protein yoktur.

Ayrıca Bakınız: Argan Yağı Faydaları Nelerdir?

Macadamia Yağının Faydaları Nelerdir? Kullanımı

Ürünün hayranlarına göre, Macadamia yağı cilde ve saça fayda sağlar ve onu kullanan insanlara yaşlanma karşıtı avantajlar sağlayabilir. Özellikle, yağ topikal olarak aşağıdakiler için kullanılır:

  • Yaşlanan cildi yumuşatır ve nemlendirir.
  • Hafif yaraları iyileştir.
  • Antioksidan faydalar sağlar.
  • Saçı yumuşatır ve daha parlak bir görünüm yaratır.

Bu uygulamaların bazıları bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir, ancak Macadamia yağının kozmetik kullanımları hakkında çok az çalışma yapılmıştır. Bununla birlikte, ilgili literatürün yakın tarihli bir incelemesi, Macadamia yağının yağ asidi bileşiminin kozmetik endüstrisinde potansiyele sahip olduğunu bulmuştur.

Macadamia Yağı Hakkında Merak Edilenler

Macadamia yağı nasıl saklanır?

Macadamia yağını saklamak için, doğrudan güneş ışığından uzak, serin bir dolapta saklayın. Bazen açıldıktan sonra soğutma tavsiye edilir.

Macadamia yağı ne kadar süre kullanılır?

Ürünü soğutursanız, kullanmadan önce oda sıcaklığına getirin. Düzgün depolandığında yağ iki yıla kadar dayanabilir.

Uyarı: Fındık fıstık alerjisi olanlar, Macadamia fındık yağı kullanırken veya tüketirken dikkatli olmalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

Yorum Yapın

DMCA.com Protection Status