Brokoli Hakkında 14 Bilimsel Gerçek ve Sağlığımıza Yararları

Brokoli (Brassica oleracea), turpgillerden sebze ailesine ait bir sebzedir. Bu mini ağaçlar, anti-enflamatuar, antioksidan ve pro-detoksifikasyon bileşenlerinin benzersiz bir kombinasyonunu sunar. Brokoli, dünyanın dört bir yanındaki küçük çocuklara ebeveynlerin yedirmek için çabaladığından dolayı kötü şöhretlidir. Bununla birlikte, brokoli’nin besin ödülleri hala geçerlidir.

Bu makale size brokoli tarafından sunulan sağlık yararları hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Brokolinin Besin Değerleri

1. Brokoli besinlerin bir güç merkezidir.

Brokoli, kanser, Vitaminler, Mineraller, lifler ve Biyoaktif Bileşikler ile savaşmak için bir antioksidan gücü olduğu için en sağlıklı sebzelerden biri olarak lanse edilir.

Brokoli, iyi bir dizi lif, mineral, vitamin ve diğer biyoaktif bileşiklerle yüklenir.

91 gram (1 bardak) çiğ brokoli aşağıdaki besin değerlerini içerir:

  • Selenyum: Tavsiye Edilen Diyet Alımının (RDI) yüzde 3’ü
  • Karbonhidrat: 6 gram
  • Yağ: 0,3 gram
  • Protein: 2.6 gram
  • Lif: 2.4 gram
  • A Vitamini: RDI’nın yüzde 11’i
  • C Vitamini: RDI’nın yüzde 133’ü
  • K Vitamini: RDI’nın yüzde 116’sı
  • Folat (B9 Vitamini): RDI’nın yüzde 14’ü
  • Potasyum: RDI’nın yüzde 8’i
  • Fosfor: RDI’nın yüzde 6’sı

Brokoli çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Her iki şekilde de sağlığı ve genel refahı artırır.

2. Brokoli, güçlü antioksidanlar içerir.

Brokoli, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyen yüksek seviyelerde antioksidan içerir. Bu, inflamasyonu hafifletir ve genel sağlık koruyucu etki için bir nimet ile sonuçlanır.

Brokoli, sindirim sırasında sülforafan olarak adlandırılan güçlü bir antioksidan haline dönüşen brokoli içinde bulunan bir glukosinolat olan glukofafanin içerir.

  • Sülforafanın birçok sağlık faydası vardır. Bunlara aşağıdakiler örnektir:
  • Kan şekeri seviyelerini en aza indirme
  • Kolesterol seviyeleri
  • İndirgenmiş oksidatif stres ve kolesterol seviyeleri

Brokoli ayrıca gözlerde hücresel hasarı ve oksidatif stresi önlemeye yardımcı olan zeaksantin ve lutein (antioksidanlar) içerir. Brokoli, vücudunuzdaki dokuları ve sağlıklı hücreleri destekleyebilen sayısız antioksidan içerir.

3. Brokoli içinde bulunan biyoaktif bileşikler inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Kaempferol gibi biyoaktif bileşikler brokoli içinde bulunur. Brokoli tüketen tütün içenlerinde iltihap belirteçlerinde önemli bir minimizasyon vardır.

4. Belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir.

Brokoli turpgillerden bir sebzedir ve bu nedenle kanserojen (kansere neden olan) kimyasalları vücuttan temizleyen ve vücudun koruyucu enzimlerini artıran güçlü bir bileşik olan sülforafan içerir. Aşağıdaki kanserlerden korur;

5. Brokoli içinde bulunan antioksidanlar ve lif, kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur.

Brokoli yemek, diyabetik kişilerde daha iyi kan şekeri kontrolünü desteklemeye yardımcı olur. Yarım bardak pişmiş brokoli sebzesi, sadece yirmi yedi kalori ve üç gram sindirilebilir karbonhidrat ve magnezyum ve C vitamini gibi bazı çok önemli besin maddelerini içerir. Metabolizma sırasında üretilen zararlı serbest radikallerden korur.

6. Kalp sağlığını çeşitli şekillerde destekler.

Trigliserit düzeyleri ve bazen “kötü” kolesterol olarak bilinen LDL’nin (düşük yoğunluklu lipoprotein), kalp hastalığı için ana risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Brokoli yemek, bu belirteçleri iyileştirmede rol oynayarak kalp sağlığını destekleyebilir.

Ayrıca Bakınız: Kolesterolü Düşüren Sağlıklı Yiyecekler

Brokoli içerisindeki sülforafan (sülfür açısından zengin bir bileşik) de bir anti-enflamatuardır ve kronik kan şekeri sorunlarının neden olduğu kan damarı astarlarına zarar gelmesini önlemeye veya tersine çevirmeye yardımcı olur.

7. Kabızlığı azaltır ve sağlıklı sindirimi artırır.

Brokoli, sindirim sağlığını artıran, kabızlığa iyi gelen ve sağlıklı bağırsak fonksiyonunu destekleyebilen antioksidanlar ve lifler bakımından zengindir. Sağlıklı sindirim sisteminin iki temel bileşeni arasında sağlıklı bakteriler ve kolonda uygun bağırsak hareketi bulunur.

Antioksidanlar ve lifler açısından zengin brokoli tüketmek mide astarını sağlıklı tutar, sağlıklı bağırsak fonksiyonunu arttırır ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur.

8. Brokoli beyin sağlığını geliştirir.

1 porsiyon pişmiş veya çiğ brokoli, beyin sağlığını geliştirmeye ve yaşlanmaya bağlı zihinsel düşüşe direnmeye yardımcı olur.

Brokoli; K vitamini, sülforafan, kolin ve kaempferoldeki güçlü biyoaktif bileşiklerin, inme benzeri bir olaydan sonra bilişsel yetenekleri güçlendirdiği, beyin hasarı ve sinir dokusunun iltihaplanmasını azalttığı ve hafızayı iyileştirdiği bulunmuştur.

Ayrıca Bakınız: Hafızayı Güçlendiren 9 Besin

9. Yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Diyet kalitesi, genetik ifadeyi ve yaşa bağlı hastalıkların gelişimini belirler.

Yaşlanma süreci, yaşam süreniz boyunca azalan metabolik süreç ve oksidatif stres ile ilgilidir. Araştırmalar, brokoli – Nikotinamid Mononükleotidindeki (NMN) doğal bir bileşiğin, antioksidan genlerin ekspresyonunu arttırarak biyokimyasal yaşlanma sürecini yavaşlatma potansiyeline sahip olduğunu bildiriyor.

NMN, metabolizma için kritik olan başka bir bileşik olan NAD (Nikotinamid Adenin Dinükleotid) üretimini arttırır.

10. Brokoli içerisindeki C vitamini bağışıklığı artırır.

Brokoli içindeki C vitamini, çeşitli hastalıkların hem önlenmesinde hem de tedavisinde önemli bir rol oynar. Her gün 100-200 miligram C vitamini porsiyonu, bazı hastalıkları ve enfeksiyonları önleyecek kadar yeterlidir.

11. Ağız ve diş sağlığını geliştirir.

Brokoli ağız ve diş sağlığınız için harika bir sebzedir. Diş etlerine ve dişlere hayati mineraller, vitaminler ve besin maddelerinde önemli bir artış sağlar. Bunlardan bazıları; C vitamini, kalsiyum ve Kaempferol (brokoli içinde bulunan flavonoid). Bunlar doku gücünü arttırır, plak çıkarır ve dişlerinizi beyazlatır ve periodontitis riskini azaltır.

12. Brokoli sağlıklı kemikleri destekler.

Brokoli gibi çok çeşitli besinler; fosfor, çinko, kalsiyum, A, C ve K Vitaminleri osteoartrit önler, kemik sağlığını artırır ve eklem bozukluklarını önler.

13. Brokoli içerisindeki besinler sağlıklı bir gebeliği teşvik eder.

Brokoli, fetus omurilik ve beyin gelişimine yardımcı olan folat olarak da adlandırılan iyi bir kaynak B9 vitamindir.

Folat açısından zengin brokoli tüketimi düzenli hamilelik sonuçları sağlar. Ayrıca, anne tarafından tüketilen brokoli, bebeğin daha sağlıklı bilişsel gelişimini sağlar.

14. Brokoli içindeki biyoaktif bileşikler cildi güneş hasarından korur.

Filizlerden brokoli özütlerinde bulunan sülforafan gibi bileşiğin, zararlı ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmanın neden olduğu iltihabı ve cilt kızarıklığını hafiflettiği bildirilmiştir.

Brokoli, bağışıklığı artırarak, kalp sağlığını geliştirerek, iltihabı azaltarak ve kan şekeri kontrolünü iyileştirerek sağlığın çeşitli şekillerde iyileştirilmesinde yararlı olan güçlü besinler ile doludur.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önemli Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status