Ses Sorunları ve Ses Sağlığı: Bunlara Dikkat Edin!

Ses sağlığı için dikkat edilecek hususlar:

Konuşma alışkanlıkları ile birlikte yemek ve uyku düzeni, sosyal alışkanlıklarımız sesin kullanım formatını yeniden düzeltmek için büyük önem taşımaktadır. Bununla beraber logopedi uzmanından öğrenilecek metotlarla sesin düzgün kullanımı konusunda önemli bir adım atılmış olacaktır.

Sesin kullanımı konusunda ipuçları:

Sesinizdeki değişikliklerin farkına varın.

Konuşurken sesinizi zora sokmayın.

Çok uzun cümleler kurmamaya çalışın.

Sesiniz yorulduktan sonra dinlenin.

Boğazı sürekli olarak temizlemek ve öksürmek, ses tellerine zarar veriyor ve sesin rengini bozuyor.

Gün boyunca su içmeye çalışın.

Sigara kesinlikle kullanmayın. Sigara kötü huylu tümör olan gırtlak kanserinin en önemli sebeplerindendir.

Çay, kahve ve alkollü içeceklerin kullanımını azaltın. Bu tür içecekler ses tellerinin kurumasına ve balgamın artmasına neden olabilir.

Uykusuz kalmamaya dikkat edin. Uykusuzluk, ses tellerinde yorgunluk ve ödem yaratarak sesin batmasına yol açar.

Reflü ses tellerini zedeleyerek hem iyi huylu hem de kötü huylu hastalıklar için zemin hazırlar. Reflü sorunu varsa, kısa sürede tedaviye başlamak gerekir.

Alerji ve grip ilaçlarını doktorunuz tavsiye etmeden kullanmayın

Mentollü nefes açıcılar, pastiller ve suda eriyen tabletler ses tellerinin kurumasına neden oluyor. Bunlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Ses Problemlerinin Nedenleri

Düğüm:

Sesin yanlış ve yoğun kullanımıyla, ses telleri üzerinde oluşan düğümcüklerdir. Bunların hiçbiri kötü huylu değildir. Düğümlerin %90’ı ses terapisi ve ses istirahatı ile tedavi edilebilmektedir. Ses terapisine cevap vermeyen nadir hastalarda son çare olarak cerrahi müdahale yapılır. Ses terapisine amaç, plakların tedavi edilmesi ve yeniden oluşumunun önlenmesidir.

Polip:

Sesini çok yoğun kullanan kişilerde, sesteki ani travmaya bağlı olarak polip oluşabilir. Polipler mutlaka cerrahi ameliyatlarla çıkarılmalıdır.

Ses teli felci:

Çoğu zaman kalkana benzeyen beze uygulanan işlemlerden sonra rastlanır. Tiroid bezi ses tellerine giden sinirin yanında olduğu için, işlem sürecinde bu sinirin zedelenmesi sonucu tek taraflı ya da ikili felç oluşabilir. Ses telleri felç olunca ciddi ses batması ya da nefes alma sorunları – nefes darlığı oluşabilir. Ses terapisi ile felç olan ses telinin güçlendirilmesinin yanı sıra, gerektiğinde cerrahi yardım da alınabilir.

Kanser:

Gırtlaktaki kötü huylu türevlerin ilk belirtisi olabilmektedir. Buna durumda, sigara içiyorsanız ve on günden fazla süren ses batması oluyorsa, mutlaka bir “kulak burun boğaz” hekimine müracaat ederek, ses tellerinin ve gırtlağın endoskopik muayenesinden geçmelisiniz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status