Astım Sinüziti Tetikler Mi?

Astım olan birçok bireyde kronik rinit, sinüzit, rinosinüzit hastalıkları tanısı da konulabilmektedir. Astım hastalarında bu hastalıkların da görülmesi, sinüslerin birinde ya da her ikisinde uzun süreli iltihap veya burun şişmesine yol açabilmektedir. Rinit hastalığı, sinüzit olmayan astım hastalarında oluşabilir. Sinüzit ise, genellikle rinit hastalığı olmadan oluşmaz. Rinosinüzit terimi de rinit hastalığının sinüzite yol açmasından gelmektedir.

Rinit ve rinosinüzit üst solunum hastalıklarının birçok nedeni var. Bu hastalıklara virüs, bakteri, mantar veya alerjiler neden olabilir. Eğer hastanın alerjisi varsa, aynı alerjenler burun, sinüs ve astım semptomlarına neden olabilmektedir.

Astım Hastalarında Kronik rinit veya rinosinüzit belirtileri şunlardır:

Yukarıda görülen belirtiler, astım semptomlarını daha kötü hale getirebilir. Hatta akciğerlerde şişme ve iltihaplanmaya yol açabilir.

Sinüzit astımı tetikler mi?” diye merak eden astım hastaları, eğer yukarıdaki belirtilere sahipseler, ertelemeden bir hekime görünmeleri gerekir. Bu belirtileri kontrol ettirmek, astım semptomlarının da kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. Astım hastalarında rinit, sinüzit ya da rinosinüzit hastalıkları tanısı konulduktan sonra, tedavi için dekonjestanlar, antibiyotikler, burun spreyi, tuzlu su tedavisi veya kortikosteroid ilaçlar doktor tarafından hastaya verilebilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status