Sinüzit Nasıl Oluşur? Korunma Yolları ve Tedavisi

Sinüzit hastalığı, geçmişten beri görülen bir hastalıktır. Genellikle, hayati risk taşımadığı belirtilen sinüzit, bireye bazı sağlık rahatsızlıkları vermektedir. Hastalık baş ağrısı, halsizlik, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi etkilere neden olan sinüzit, kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle, tedavi olunması gerekmektedir.

Sinüzit elmacık kemiği, gözaltı ve alın bölgesinde ağrılara neden olmaktadır. Bu ağrılar, sinüzitin en yaygın belirtisidir. Bu bölgelerde ağırlık ve basınç hissi bırakır. Genel olarak, yüz çevresinde şiddetli ağrılarla kendini gösterir.

Sinüzit Neden Oluşur?

Sinüzit, virüs, bakteri veya mantarların neden olduğu bir iltihaplanma sonucunda oluşmaktadır. Sinüs adı verilen boşluklar, bu şekilde iltihaplandığında sinüzit hastalığı başlamış olur. Ayrıca, burun içinde büyüyen etler, geniz akıntısı, reflü, saman nezlesi, alerji ve solunum yolları enfeksiyonları nedeniyle de sinüzit oluşabilmektedir. Sigara, sinüslerin baş düşmanlarından biri olup, sinüzite neden olabilmektedir. Başlangıçta tespit edilirse, basit bir ilaç tedavisiyle hastalığın önüne geçilebilmektedir. Ancak, daha ileri olduğu durumlarda ameliyata ihtiyaç duyulmaktadır.

Sinüzitten Korunma Yolları

Sinüzite yakalanmamak için, basit bir nezle bile önemsenmelidir. Hiçbir zaman, hiçbir tedavi aksatılmamalı, kişi hasta olmamak için gerekli önlemleri almalıdır. Ayrıca, sigaradan uzak durulmalıdır. Kış aylarında, soğuk yerlerde kalın giyinmeye özen gösterilmeli, hasta olmamak için düzgün beslenmeye dikkat edilmelidir. Kısacası, sağlığa özen gösterilerek, sinüzitten korunmak mümkündür.

Sinüzitin Belirtileri

Sinüzit hastalığı, vücutta birçok belirti göstermektedir. Bunlardan en çok yaygın olanı şiddetli baş ağrılarıdır. Sinüzit elmacık kemiği, alın ve gözaltı gibi bölgelerde baskı hissi bırakmaktadır. Bunların yanı sıra, halsizlik de sıkça görülmektedir. Burun tıkanıklığı ve burunda sarı-yeşil akıntılar yine sinüzitin en çok görülen belirtileri arasında yer almaktadır. Çocuklarda ise daha çok öksürük ve burun akıntısı başlıca belirtilerdir.

Sinüzit İçin Evde Yapılabilecekler

Sinüzit sorunu yaşıyorsanız, evinizde basit uygulamalar yaparak, sinüzitin neden olduğu bazı sorunların hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Örnek olarak, sinüzit elmacık kemiği ve gözaltı gibi bölgelerde yoğun ağrıya sebep olduğundan bu ağrıyı hafifletmek için, bir havluyu ısıtarak yüzünüze koyabilirsiniz. Sıcak havlu yerine, çay poşetleri de kullanabilirsiniz.

Kış aylarında, evinizde havayı nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilirsiniz. Nemli hava, sinüzite iyi gelmektedir. Ayrıca, sıcak su buharı solumak hava yollarını açmakla birlikte balgamı inceltmektedir. Bunun için de su ısıtıp buharından faydalanabilirsiniz.

Burnunuza tuzlu su çekerek hava kanallarınızın açılmasını sağlayabilirsiniz. Tuzlu su karışımını evinizde hazırlayabileceğiniz gibi eczaneden hazır olarak da alabilirsiniz. Eczanelerde satılan tuzlu su spreylerini kullanmak faydalı olacaktır.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit tedavisine başlanması için, öncelikle Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından sinüzit tanısının koyulması gerekir. Bunun için, bir KBB uzmanına görünmelisiniz. Muayene olduktan sonra, sinüzit tanısı koyulursa tedaviye hemen başlanır. Tedavi sonuç vermezse, ameliyat ile sinüzit tedavisinde kesin çözüm sağlanır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status