Obezite Tedavisi İle İlgili Bilgiler

Obezite Tedavisi

Obezite tedavisinin amacı, sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve ideal kiloyu korumaktır. Beslenme ve aktivite alışkanlıklarının iyi anlaşılması ve değişiklikler yapılmasına yardımcı olmak için profesyonel bir sağlık ekibi (diyetisyen, danışman veya obezite uzmanı dahil olmak üzere) ile çalışılması gerekebilir.

İlk tedavi amacı, genellikle makul oranda (toplam kilonuzun %3-5 oranında) bir kilo kaybıdır. Örneğin; eğer 91 kg ağırlığındaysanız ve BKİ standartlarına göre obezseniz, sağlığınızın iyileşmeye başlaması için yaklaşık olarak 2.7 ila 4.5 kg verilmesi gerekir. Bununla birlikte, ne kadar çok kilo verirseniz, faydaları da o kadar büyük olur.

Ayrıca Bakınız: Obezite Hakkında Bilgiler

Tüm zayıflama programları, yeme alışkanlıklarında değişiklik ve fiziksel aktivitenizde artış gerektirir. Sizin için doğru olan tedavi yöntemleri, obezite seviyenize, genel sağlığınıza ve zayıflama planına katılma isteğinize bağlıdır.

Obezite için diğer tedavi methodları şunları içerir:

  • Beslenme düzeninde değişiklik
  • Egzersiz ve aktivite
  • Davranış değişikliği
  • Reçeteli zayıflama ilaçları
  • Obezite cerrahisi

Beslenme Değişiklikleri

Kalori alımını azaltmak ve daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek;  obezitenin üstesinden gelmek amacıyla hayati öneme sahiptir. İlk başta hızlı kilo verilmesine rağmen, uzun vadede yavaş ve sabit kilo kaybı, kilo vermenin en güvenli yoludur ve aynı zamanda ideal kiloya ulaşınca korumanın da en iyi yoludur.

Zorlayıcı ve şok diyet değişiklikleri yapmaktan kaşının. Çünkü bu diyetlerin uzun vadede aşırı kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olma ihtimalleri düşüktür ve bazı sağlık riskleri oluşturabilirler.

En az altı ay boyunca kapsamlı bir kilo verme programına katılmak ve kilo verme şansınızı artırmak için bir programın koruma aşamasında en az bir yıl yer almak planlanır.

Standart bir en iyi zayıflama diyeti yoktur. Kişiye özel olarak, sağlıklı gıdaları içeren en etkili diyet programı yapılmalıdır. Obezite tedavisinde beslenme değişiklikleri şunları içerir:

Kalori alımını kesme: Kilo vermenin anahtarı, kalori alımının azaltılmasıdır. Sağlık ekibi, kişinin tipik yeme ve içme alışkanlıklarını gözden geçirebilir ve ne kadar kalori tüketildiğini tespit ederek, ne kadarının kesilebileceğini belirleyebilir. Ardından her gün kaç kalori alınması gerektiğine karar verilir. Ancak, ideal miktar kadınlar için 1.200 ila 1.500 kalori ve erkekler içinse 1.500 ila 1.800 kaloridir.

Ayrıca Bakınız: Zayıfladıktan Sonra Kilomu Nasıl Korurum?

Daha az tok hissetme: Enerji yoğunluğu kavramı, açlığınızı daha az kaloriyle karşılamanıza yardımcı olabilir. Tüm gıdalar, belli bir miktarda belirli bir kaloriye sahiptir. Tatlılar, şekerler, yağlar ve işlenmiş yiyecekler gibi bazı gıdaların enerji yoğunluğu yüksektir. Bu da, bu yiyeceklerin küçük bir miktarının çok sayıda kaloriye sahip olduğu anlamına gelir. Aksine, meyveler ve sebzeler gibi diğer gıdalar daha düşük enerji yoğunluğuna sahiptir. Bu gıdaların daha büyük porsiyonu, daha az sayıda kalori sağlar. Daha düşük kalori içeren gıdaları büyük porsiyonda yemek, açlık hissini bastırabilir, daha az kalori alımı sağlar, kendinizi daha iyi hissedersiniz ve genel sağlığa faydalıdır.

Sağlıklı seçimler yapmak: Genel beslenmenizi sağlıklı hale getirmek için meyve ve sebze gibi daha fazla bitki bazlı gıdalar ve tam tahıllı karbonhidratlar tüketin. Ayrıca fasulye, mercimek ve soya gibi yağsız protein kaynaklarının ve yağsız etlerin önemini belirtmek gerekir. Eğer balık yemeyi seviyorsanız, haftada iki öğününüze eklemeyi deneyebilirsiniz. Tuz ve şekeri ise limitli kullanmanız önemlidir. Az yağlı süt ürünlerini tercih edin. Az miktarda yağ tüketin. Zeytin, kanola ve fıstık yağı gibi sağlıklı kaynaklardan geldiğine emin olun.

Bazı gıdaları kısıtlama: Bazı diyetler, yüksek karbonhidratlı ve tam yağlı gıdalar gibi belirli bir gıda grubunun miktarını sınırlar. Hangi diyet planının sizin için etkili ve yararlı olabileceğini doktorunuza danışınız. Şekerli içecekler tüketmek, hedeflediğinizden daha fazla kalori almanıza neden olur. Bu içecekleri sınırlandırmak veya tüketmeyi tamamen bırakmak, kalori alımını azaltmak için iyi bir başlangıçtır.

Öğün değişikliği: Bu plan, bir veya iki öğünün düşük kalorili atıştırmalıklarla değiştirilmesini önerir. Kısa vadede, bu tür bir diyet, kilo vermenize yardımcı olabilir. Unutmayın, bu diyetler genel yaşam tarzınızı nasıl değiştireceğinizi size öğretmez. Bu nedenle, kilonuzu korumak istiyorsanız, bu beslenme alışkanlıklarını devam ettirmeniz gerekebilir.

Hızlı kilo verdiren şok diyetlerden uzak durun: Hızlı ve kolay kilo vermeyi vaat eden diyetler, sizin için cazip bir seçenek olmayabilir. Bu diyetler, belki kısa süre için zayıflamanıza yardımcı olabilir. Ancak uzun vadeli sonuçları pek de olumlu olmaz.

Benzer şekilde, şok diyetlerle kilo vermeyi denerseniz, diyeti bıraktığınızda bu kiloları yeniden alma ihtimaliniz yüksektir. Kilo vermek ve ideal kiloyu korumak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek önemlidir.

Egzersiz ve Aktivite

Fiziksel aktiviteyi arttırmak veya egzersiz yapmak, obezite tedavisinin önemli bir parçasıdır. Bir yıldan fazla süre ile kilo vermeyi devam ettirebilen çoğu insan, düzenli egzersiz yapmaktadır. Hatta sadece yürüyüş yapmak bile faydalı olabilir.

Fiziksel aktivite düzeyini arttırmak için:

Egzersiz: Aşırı kilolu veya obez olan insanların daha fazla kilo alımını önlemek veya makul oranda kilo vermeyi sürdürmek amacıyla, haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmaları önerilir. Daha fazla kilo kaybı sağlamak için haftada 300 dakika veya daha fazla egzersiz yapmanız gerekebilir. Dayanıklılığınız ve fitness seviyenizin artmasıyla birlikte, muhtemelen egzersiz miktarınızı yavaş yavaş artırmanız gerekecektir.

Hareket etmek: Düzenli aerobik egzersizi kalori yakımı ve aşırı kiloları vermek için en etkili yol olsa da; ekstra hareketlilik, aktif olmak da kalori yakmaya yardımcı olur. Gün boyunca basit değişiklikler yaparak, büyük faydalar sağlayabilirsiniz.

Davranış Değişikliği

Obezite için davranış terapisi programı; yaşam tarzı değişiklikleri yapmanıza, kilo vermenize ve tüm bunları korumanıza yardımcı olabilir. Stres ve durumunuz gibi mevcut alışkanlıklarınız incelenerek, obeziteye nasıl katkıda bulundukları öğrenilir ve hangi adımların atılması gerektiğine karar verilir.

Ayrıca Bakınız: Kronik Stres Obezite Riskini Artırabilir!

Herkes farklıdır ve herkes için egzersiz yapmaya yeterli zaman olmaması ya da gece yarısı yemek gibi kilo kontrolü için farklı engeller mevcuttur. Bireysel kaygılarınızı gidermek için davranış değişikliklerinize göre ayarlayın.

Ayrıca Bakın: Obezite ve Depresyon

Davranış değişikliği, bazen “davranış terapisi” olarak adlandırılır ve şunları içerebilir:

Danışmanlık: Obezite için terapi veya müdahaleler, beslenme ile ilgili duygusal ve davranışsal sorunları çözmenize yardımcı olabilir. Terapi, neden aşırı yediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir ve kaygı ile başa çıkmanın sağlıklı yolları öğrenilir. Ayrıca, diyet ve aktivitenizi nasıl takip edeceğinizi öğrenebilir, aşırı yemeyi nelerin tetiklediğini anlayabilir ve yeme isteği ile nasıl başa çıkacağınızı kavrayabilirsiniz. Terapi hem bireysel, hem de grup bazında gerçekleşebilir. Daha yoğun programlar (yılda 12 ila 26 seans) kilo verme hedeflerinize ulaşmada daha yararlı olabilir.

Destek grupları: Obezite ile ilgili benzer sorunlar yaşayan kişilerle konuşmak fayda sağlayabilir.

Ayrıca Bakınız: Obezite Teşhisi

Reçeteli Zayıflama İlaçları

Kilo vermek, sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz gerektirir. Ancak bazı durumlarda, reçeteli zayıflama ilaçları yardımcı olabilir.

Unutmayın, zayıflama ilaçları diyet, egzersiz ve davranış değişikliği yerine değil; bunlarla birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Eğer hayatınızda bu değişiklikleri yapmazsanız, ilaçların etkisi pek mümkün değildir.

Eğer diğer kilo verme yöntemleri işe yaramazsa, aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurularak zayıflama ilaçları reçete edilebilir.

  • Beden kitle indeksi (BKİ) 30 veya daha fazlaysa
  • BKİ 27’den daha fazlaysa ve ayrıca diyabet, yüksek tansiyon veya uyku apnesi gibi obezite ile ilgili tıbbi komplikasyonlara sahipseniz

İlaç reçete edilmeden önce, hastanın sağlık geçmişi ve olası yan etkiler göz önünde bulundurulur. Bazı zayıflama ilaçları hamile kadınlar, bazı ilaçları kullanan veya kronik sağlık sorunlarına sahip olan insanlar tarafından kullanılamaz.

Reçeteli bir zayıflama ilacı alınırken yakın tıbbi takip gerekir. Ayrıca, zayıflama ilaçlarının herkeste işe yaramayabileceğini ve etkilerinin zamanla azalabileceğini aklınızda bulundurun. Zayıflama ilaçlarını kullanmayı bıraktıktan sonra, verdiğiniz kilonun bir kısmını ve hatta tamamını geri alma ihtimaliniz vardır.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status