Bağırsak Sağlığının Önemi: Korumak İçin Ne Yapmalı?

Sindirim sistemimiz, vücudumuzun dış dünya ile aramızda karmaşık bir sınır görevi gören hayati ve karmaşık bir parçasıdır. Gerçek şu ki bağırsak tüm vücudun sağlığı için çok geniş bir etkiye sahiptir. Yunan filozofu Hippocrates, yaklaşık 2000 yıl önce “tüm hastalık bağırsakta başlar” dedi.

Bağırsak ve tüm vücut sağlığımız arasındaki bağlantı nedir? Bağırsak sağlığımızın kötü olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Ve bağırsak sağlığını geliştirmek için hangi yiyecekleri yemeli veya kaçınmalıyız? Hadi bulalım.

Bağırsak Nedir?

Bağırsak, toplu olarak sahip olduğunuzdan 100 kat daha fazla gen içeren bir dizi mikroptan (milyonlarca bakteri) oluşan bir ekosistem gibidir.

Bu bakterilere ihtiyacımız olduğu için bunu kötü bir şey olarak görmemelisiniz. Çünkü sağlığımız ve metabolizmamızda çok önemli bir rol oynar. Bağırsak mikrobiyomundaki bakteriler bağışıklık sistemini destekler. Sindirime yardımcı olur, ruh halini ve beyin işlevini etkiler ve K vitamini, B12 ve folat gibi temel vitaminlerin yapılmasına yardımcı olur.

Tabii ki, iyi bakteri de var ve kötü bakteri de var. Sadece Bificiobacteria gibi iyi olanları almaya ve zararlı olanlardan kurtulmaya odaklanmalıyız. Kötü bakterilerin çok fazlası işlevde olması ile problemler ortaya çıkar.

Bağırsak Sağlığınız Bozulduğunda Ne Olur?

Modern yaşamımızın bir parçası olarak işyerinde aşırı stresli olmak, işlenmiş ve yüksek şekerli gıdalara yemek bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Buna ek olarak zayıf uyku kalitesi, bağırsak mikrobiyomuna zarar verebilir.

Eğer mide rahatsızlığı kötü bağırsak sağlığının tek nedeni olduğunu düşünüyorsanız, o zaman yanlış olduğunu bilme zamanı. Bağırsaklarımızın bozulduğunu gösteren en yaygın işaretlerden bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Sindirim sıkıntısı (kramplar, kabızlık, ishal, bağırsak zorluğu, mide ekşimesi, gaz, şişkinlik, karın ağrısı)
  • Ruh hali değişikliği (depresyon, kaygı)
  • Sık hastalık
  • Kötü uyku
  • Eklem ağrıları
  • İstenmeyen kilo değişiklikleri
  • Cilt tahrişi (egzama, kurdeşen, döküntüler, rosacea, dermatit, sedef hastalığı, mantar enfeksiyonu)
  • Hormon dengesizliği (adrenal, progesteron / östrojen bozuklukları)
  • Otoimmün sorunlar
  • Yiyecek alerjisi
  • Nörolojik bozukluklar (Alzheimer hastalığı, beyin sisi, bunama)

Sağlıklı Bağırsakların Önemi

1. Sağlıklı Bağırsak Bağışıklık Sistemini Enfeksiyona Karşı Korur

Bağışıklık sistemimizin ne kadarının bağırsakta bulunduğunu biliyor musunuz? Yaklaşık %70’i.

Bu sayının ne kadar yüksek olduğunu düşündüğünüzde, sağlıksız bir bağırsağın zayıf bir bağışıklık sistemine yol açtığını kabul etmek mantıklıdır. Çoğu zaman, zayıf bir bağışıklık sistemi bağırsakta neler olup bittiğini takip edebilir.

Sağlıklı bir bağırsak ile sindirim sistemi enfeksiyonları önleyebilir.

Bu, bağırsak mikrobiyomu ve sağlıklı bağırsak tarafından gerçekleştirilen tamamlayıcı fonksiyonlarla elde edilir. Sağlıklı bağırsak hücreleri, tehlikeli bakterileri bağırsak duvarlarından uzak tutan bir bariyer oluşturur. Ayrıca, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları besinleri alarak, bağırsaklara asidik içeriği salgıladıkları ve bağırsak duvarı tarafından doğal antibiyotik üretimini uyararak yüzeyi mümkün olduğunca yaşanabilir hale getirerek tehlikeli bakterilerden kurtulur.

Ayrıca, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu beyaz kan hücrelerinin sayısını ve yeteneğini arttırır. Davetsiz misafirlerin gözetimi için artan sayıda ölümcül beyaz kan hücresine sahip olmanın yanı sıra, sağlıklı bir bağırsak da beyaz kan hücresinin tehlikeli bir virüs veya bakterileri tanıma kabiliyetini artırır.

2. Bağırsak Sağlığının Beyin Sağlığı ve Ruh Hali Üzerine Etkisi

Bağırsaklarımızın beyne kimyasallar, nöronlar ve hormonlar ağı ile bağlı olduğunu biliyor musunuz? Bu bağlantı, bağırsağın nörolojik durumları ve anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık bozukluklarını olumsuz veya olumlu etkileyebileceği anlamına gelir.

Bilim henüz ruh sağlığı / bağırsak sağlığı bağlantısında yer alan kesin mekanizmayı tam olarak belirlememiştir. Popüler bir teori, sağlıklı bağırsak mikroplarının, ruh halini ve bilişi geliştiren sinyalleri beyne ileten kısa zincirli yağ asitleri (parasempatik sinir sistemine bir tetikleyici görevi görür) üretmesidir.

Ayrıca, bağırsakta Serotonin‘in %90’ı – iyi hissetme hormonu – üretilir ve bağırsaklar sağlıklı olduğunda, ruh halini modüle etmek için beyindeki bu kimyasal habercilerin miktarını etkileyebilirler.

3. Sağlıklı Bir Bağırsak Besin Emilimini Destekler

Gıda alımımızın vücudun besin seviyesini belirlediğine dair yaygın düşüncenin aksine, yeni kanıtlar bağırsak sağlığının gıdalardan etkili besin emilimini belirlediğini göstermiştir. Bağırsak mikrobiyotasını inceleyen çoklu çalışmalardan elde edilen bulgular, besinleri gıdalarımızdan ve vücuttaki mevcut besin maddelerini ne kadar iyi emdiğimizde hayati bir rol oynadıklarını göstermektedir.

Araştırmacılar, besin eksikliklerinin sağlıklı bir bağırsak tarafından önlenebileceğini göstermiştir. Bu, emilim için bağırsağa B-vitaminleri ve K vitamini gibi vitaminler ürettiğinde ve bağırsağı kaplayan hücreler için tam besin emilimi için gerekli yakıt ürettiğinde elde edilebilir.

Ayrıca, çoklu çalışmalar, bağırsak bakterilerinin, diyet lifi gibi yiyeceklerin sindirimi zor bileşenlerini yakıt için kullanılabilecek daha küçük moleküllere parçalayabildiğini göstermektedir.

4. Sağlıklı Bir Bağırsak Sağlığı Enflamatuar Yanıtı Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Enflamasyon, kandaki bir maddeye yanıt olarak vücudumuzun ilk hareket hattıdır. Örneğin, vücudunuzda aşırı şeker veya kolesterol varsa, bağışıklık hücreleri bunu bir istila olarak görür ve kana enfeksiyonla savaşan kimyasallar üretir. Ne yazık ki, zamanla, düzensiz kimyasal salım sağlıklı hücrelere zarar verebilir ve tip 2 diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklara yol açabilir.

Artan kanıtlar, sağlıklı bir bağırsağın bu sistematik iltihapları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bağırsaktaki iyi bakteriler tarafından üretilen bazı şeker kompleksleri, bağışıklık sistemini sakinleştiren Treg beyaz kan hücrelerini aktive ettiğinde elde edilir.

5. Sağlıklı Bir Bağırsak Kalp Hastalığı için Risk Faktörlerini Etkileyebilir

Çalışmalar, sağlıklı bir bağırsağın kalp hastalıkları geliştirmek için bazı risk faktörlerini azaltabileceğini göstermiştir. Bu gerçekleştirilebilir, çünkü:

  • Bu bizim diyet mümkün olduğunca az kolesterol emebilir, kalp hastalığı neden olan yüksek kolesterol seviyelerinin risklerini azaltarak
  • Bu kardiyovasküler hastalıkları teşvik kronik iltihabı önler
  • Kandaki kan basıncını düzenleyen reseptörleri etkileyen kısa zincirli yağ asitleri (SCFA’lar) üretir.

Bağırsak Sağlığını Destekleyen Gıdalar

  • Yüksek lifli gıdalar – pırasa, baklagiller, yulaf
  • Fermente gıdalar – kefir, lahana turşusu, yoğurt
  • Kollajen artırıcı gıdalar – mantar, somon, kemik suyu
  • Sebzeler – brokoli, kuşkonmaz, karahindiba yeşillikleri
  • Meyve – elma, muz, çilek
  • Zencefil, sarımsak, soğan

Kaçınılması gereken yiyecekler

  • Soya
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Rafine şeker
  • Yüksek yağlı gıdalar
  • İşlenmiş gıda
  • Gluten

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status