Lahananın 5 İnanılmaz Faydası ve Zararları Nelerdir?

Lahana, vücudunuzun hastalığa karşı doğal savunmasını artırabilecek besleyici bir sebzedir. İşte lahananın özellikle yararlı olduğu bazı alanlar aşağıda belirtilmiştir.

Ayrıca Bakınız: Lahana Besin Değerleri

Lahana Yemenin Yararları

Kardiyovasküler Sağlığı Destekler!

Lahana, kalp sağlığı için iki temel besin maddesi olan iyi bir lif ve potasyum kaynağıdır. Lif, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olurken, potasyum kan basıncını düşürür.

Ayrıca, lahana B-vitamini, folat için iyi bir kaynaktır. Daha yüksek folat alımı, daha düşük inme ve kalp krizi riskine bağlıdır.

Beyin Sağlığını Destekler!

Uzmanlar, yaşla birlikte güçlü bilişsel işlevlerin korunmasına yardımcı olmak için lahana ve diğer turpgiller önerir. Bellek ve uyanıklık seviyeleri iyi beslenmeyle iyileştirilebilir.

Lahanadaki besinler beyne kan akışını optimize etmeye yardımcı olur. Lahana, keskin hafızaya sahip olmak isteyen her yaştan insan için faydalıdır.

Ayrıca Bakınız: Hafızayı Güçlendiren 9 Besin

Kanser Riskini Azaltabilir!

Lahana ayrıca kanser önleyici özellikler içerir. Çalışmalar, haftada 3-5 porsiyon turpgiller sebzenin (lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, kara lahana gibi) çeşitli kanser türlerine karşı koruduğunu göstermektedir.

Prostat, akciğer, meme ve kolon kanseri riskleri, muhtemelen karaciğerdeki enzimleri aktive eden ve karsinojenleri bağlayan turpgillerdeki bileşikler nedeniyle azalır.

Görmeyi Korur!

Kırmızı veya mor lahana rengi, antosiyaninler de dahil olmak üzere yüksek bir polifenol içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bu antioksidanlar, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun neden olduğu körlük de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla ilişkili oksidatif hasarı önlemek için vücutta çalışır.

Lahana, retinada biriktiği ve özellikle görme hasarını önlemede yardımcı olduğu bilinen A vitamini formları olan lutein ve zeaksantin iyi bir kaynaktır.

Glikoz Kontrolünü Geliştirir!

Diyabetli insanlar için lahana gibi turpgiller mükemmel bir seçimdir. Lahana, karbonhidrat bakımından düşük ve lif bakımından zengin bir tarlasız sebzedir. Lahanadaki lif kan şekerini sabit tutar, tehlikeli yüksek ve alçakları önler.

Ayrıca Bakınız: Şeker Hastalarına Diyet Tavsiyeleri

Karbonhidrat sayımını korumak için tariflerde rafine edilmiş unun bir kısmı lahana ile değiştirilebilir. Örneğin ekmek yerine lahana sarması yiyerek, eklenmiş karbonhidratları azaltarak yemeğinizin mikro besin içeriğini artırabilirsiniz.

Alerjiler

Lahana alerjileri nadirdir ancak mümkündür. Tipik gıda alerjisi semptomları arasında kurdeşen, kusma, baş dönmesi veya dil şişmesi bulunur. Şiddetli vakalarda, hayatı tehdit eden bir reaksiyon olan anafilaksi de ortaya çıkabilir

Lahana ayrıca oral alerji sendromu adı verilen bir durumda pelin alerjileri ile çapraz reaksiyona girebilir. Bir pelin alerjisi olan insanlar lahana yedikten sonra tetiklenebilir. Lahana alerjisinden veya oral alerji sendromundan şüpheleniyorsanız, tam bir değerlendirme için bir doktora başvurun.

Lahana Zararları ve Yan Etkileri

Lahana K vitamini bakımından zengindir ve kan inceltici bir ilaç ile etkileşime girebilir. Kan incelticiler alırsanız, doktorunuz ilaçtaki dalgalanmaları önlemek için K vitamini bakımından yüksek yiyeceklerin tutarlı bir şekilde alınmasını önerebilir.

Lahana ayrıca, vücudunuz alışkın değilse sindirimi zor olabilen lif bakımından yüksektir. Sindirim rahatsızlığını en aza indirmek için, lahana alımınızı kademeli olarak artırın ve vücudunuza uyum sağlaması için zaman verin.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status