Sinüzit ile Migrenin Birbirinden Farkları Nelerdir?

Sinüzitin genel olarak ne olduğu ile ilgili bilgi vermek gerekirse; burnun içerisinde yer alan kemiklerin arasındaki boşlukların çeşitli bakteriler nedeni ile iltihaplanması ve tıkanması sonucunda meydana gelen bir hastalık olduğu söylenebilir. Sinüzit kronik ve akut olmak üzere iki ayrı durumda incelenir.

Akut ve Kronik Sinüzit Nedir?

Akut sinüzit çoğu zaman hastaların nezle olmalarının ardından kendini gösterir. Hastalar nezle oldukları zaman ilk belirtileri arasında burun akıntısı görülür. Daha sonra bu burun akıntısı günler içerisinde geçer ve burun kanalları eskisine göre daha fazla duyarlı hale gelir. İşte böyle anlarda da hastaların sinüzite yakalanma ihtimalleri çok yüksek olur. Kronik sinüzit ise akut sinüzitin ortalama 3 ay kadar bir sürede iyileşmemesinden sonra başlar. Hem akut sinüzitte hem de kronik sinüzitte zaman zaman görülen baş ağrıları hastaların bu rahatsızlığı migren ile karıştırmalarına sebebiyet verir.

Migren Nedir?

Migren yalnızca basit bir baş ağrısı değil, aksine insanların vücudunda yer alan ve otonom sinir sistemi olarak adlandırılan biyolojik sistemin bozulmaya uğraması ile meydana gelen bio-elektrik içerikli bir rahatsızlıktır. Migren hastalarında baş ağrısı, bulantı, ses ve ışık hassasiyeti gibi genel şikayetler gözlemlenir. Çocuk migren hastalarında ise karın ağrısı ve kusma daha çok ön plana çıkmaktadır. Migren aynı zamanda kişilerde farklı psikolojik rahatsızlıkların da başlangıcı olabilir. Yapılan araştırmalar migreni olan hastaların ortalama %60’ında depresyon ve anksiyete sıkıntılarının olduğunu göstermiştir.

Sinüzit ile Migrenin Arasındaki Farklar

Pek çok hasta zaman zaman geçirdiği baş ağrılarını sinüzit ile karıştırır. Hatta sinüzitli olmadığı halde çektiği baş ağrıları yüzünden kendisini uzun yıllar boyunca hasta sanan pek çok kişi bulunmaktadır. Sanıldığının aksine ıslak saçla dışarı çıktıktan sonra yaşanan baş ağrısı sinüzit kaynaklı değil, sadece kafa derisinin üşümesi ile deride meydana gelen gerilimlerin sonucudur.

Bunun dışında birkaç günde bir meydana gelen ve kısa süre içerisinde düzelen baş ağrılarının sinüzit ile hiçbir alakası yoktur. Çünkü sinüzitte meydana gelen baş ağrısı kısa sürede geçebilecek bir ağrı değildir ve çoğu durumda günlerce aralıksız şekilde sürebilir. Ayrıca sinüzitteki baş ağrısı süreklidir ve migren gibi ataklar halinde insan vücudunda belirmez.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status