Anjiyo Sonrası Sigara İçilir Mİ?

Anjiyo kalp hastaları arasında sıkça yapılan ve aynı gün içinde taburcu olunabilen bir işlem olsa da sonrasında hastaların son derece dikkatli olmalarını gerektirmektedir. Özellikle anjiyo işleminin gerekli olmasındaki en zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara, pek çok kişinin anjiyo sonrasında bile devam ettikleri bir alışkanlıktır.

Damarların sertleşmesine ve daralmasına neden olan sigarayı içmeye devam etmek ardı arkası kesilmeyen anjiyo anlamına gelecektir. Sigara koroner kalp hastalıklarının yayılma hızını artırırken iyileşme sürecini de bir hayli uzatan bir alışkanlıktır.

Anjiyo Sonrasında Hastalar Nelere Dikkat Edilmeli?

Gelişmiş tıp sistemleri sayesinde anjiyo gibi işlemler oldukça hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Anjiyo olan bir kişinin aynı gün içinde evine dönmesi ise bu işlemin oldukça kolay olduğunu göstermektedir. Ancak hastaların anjiyo ameliyatı sonrası bir süre beslenme şekillerine ve hareketlerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Bol su tüketilmesi ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması doktorların anjiyo olan hastalarına önerileri arasındadır. Ayrıca ağır kaldırmamaya özen göstermek ve ani hareketlerden kaçınmak da bu hastaların dikkat etmeleri gereken durumlardır. En önemlisi ise anjiyo olmaya büyük ölçüde neden olan alkol ve sigaradan uzak durmak gerekmektedir. Aksi halde yapılan tedavinin tekrarlaması ve hastanın hayatının tehlikede olması söz konusu olabilir.

Anjiyo Ameliyatı Sonrasında Sigara İçilir Mi?

Anjiyo ve diğer kalp ameliyatları sonrasında pek çok hasta sağlığını önemseyip tekrar sigaraya başlamasa da anjiyo ameliyatı sonrası tekrardan sigaraya başlayan kişilerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Günümüz tıp teknolojisi sigara içen hastaların bile herhangi bir komplikasyona maruz kalmadan iyileşmelerini sağlasa da günde bir paketten daha fazla sigara içen kişilerin yoğun bakımda kalma süreleri ve iyileşme süreçleri daha da uzamaktadır.

Anjiyo Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaklaşık 10 dakikalık bir işlem olan anjiyo hastaların aslına bakıldığında sonrasında dikkat etmelerini gerektirmektedir. Kalp damarlarını en net şekilde görüntülenmesine olanak sağlayan anjiyo hastalıkların zamanında teşhis edilebilmesi için sıklıkla uygulanmaktadır. Hastalara anjiyo sonrasında kendilerine uygun beslenme programı önerilmektedir.

Genellikle sebzelerin haşlanmış şekilde tüketilmesi ve yağ olarak da zeytinyağının kullanılması önerilmektedir. Zamanla hafif egzersizlere başlanması önerilen hastaların anjiyo sonrasında sigara içmek bir kenara içilen ortamda bulunmaları bile sakıncalı bulunmaktadır.

Anjiyo Sonrası Sigara İçmek

Sigara İçen Kişilerde Anjiyo Sonrası Oluşabilecek Riskler

Tıbbi müdahale kategorisine giren anjiyo diğer tüm işlemlerde olduğu gibi olası riskleri bulunan bir işlemdir. Ancak kalp krizi ve ölüm gibi riskler bu işlemin en düşük seviyede neden olabileceği risklerdir. Anjiyo sonrasında neredeyse tüm hastalarda görülebilen şişlik ve morarma gibi riskler normal olarak kabul edilmekte ve birkaç hafta içinde düzelmektedir.

Ancak hasta anjiyo öncesinde halen sigara içmeye devam ediyorsa görülebilecek riskler artmakta ve iyileşme hızı iyice düşmektedir. Bu sebeple doktorun anjiyo işlemine karar vermesinin ardından hastanın sigarayı bırakması ve bir daha başlamaması en doğru olanıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

  1. Ahmet Uğuz dedi ki:

    Anjiyo yaptırdım damarlarımda sorun yok dendi taburcu oldum normal yaşantıma başladım sigara içtim sorun olur mu

DMCA.com Protection Status