Kesilmiş Meyve ve Sebzelerde Besinler Neden Kaybolur?

Meyve ve sebzeleri daha rahat hale getirmenin bir yolu, onları önceden kesilmiş ve paketlenmiş olarak satın almak veya eve getirdikten kısa bir süre sonra kendiniz kesmektir. Bununla birlikte, meyve ve sebzelerin kesilmesi, dilimlenmesi, doğranması veya soyulması, besin değerlerinin bir kısmını azaltır. Meyve ve sebzelerden en iyi şekilde yararlanmak için neler yapabileceğinizi öğrenin.

Sebze ve Meyvelerin Vitamin Değerleri Keser Kesmez Gider mi?

Besin kaybına yol açan üç faktör ısı, oksijen ve ışıktır. Kesilmemiş ürünlerin iç kısımları oksijen ve ışıktan korunur, ancak kesildiğinde ortaya çıkar.

Kesilmiş meyve ve sebzelerde en ağır darbeye maruz kalan besin muhtemelen C vitamini, ancak bazı A vitamini ve E vitamini de kaybolur. Bu vitaminler antioksidanlardır, yani oksijene tepki verirler. Meyve ve sebzelerin dışındaki kabuklar doğal olarak içindeki antioksidan vitaminleri korur. Koruyucu kaplamaları kırdığınızda, içindeki et havaya maruz kalır ve oksijen antioksidan vitaminleri azaltır.

C vitamini su ile taşınır, bu nedenle kesimden sonra açığa çıkan sıvılarda veya suda kesilmesi daha kolaydır, bu nedenle kesilmiş ürünü durulamak için kullanabilirsiniz. D vitamini gibi yağda taşınan vitaminler kolayca sızmaz.

Kesme işlemi ayrıca solunum hızını artırır, bu da ürünün içindeki şekerin parçalanmasına ve karbondioksit salınmasına neden olur. Bu, daha hızlı bozulmaya ve ayrıca ürünün tadı ve dokusunda bir değişikliğe neden olabilir. Düşük sıcaklıklar solunumu yavaşlatmaya yardımcı olur, bu nedenle önceden kesilmiş ürünler buzdolabında saklanmalıdır.

Mineraller, B-kompleks vitaminleri ve lif de dahil olmak üzere diğer birçok besin, meyve ve sebzelerden yenmeyen kabuğu kesip soyduktan sonra kaybolmaz.

Yenilebilir derileri veya kabukları olan meyve ve sebzeler için, onları  soymadan bütünü ile yemek en iyisidir, böylece kabukları içeren besinleri ve lifleri alırsınız. Örneğin patatesler, havuçlar, elmalar ve salatalıklar basitçe iyice durulanır ve oldukları gibi kullanılabilir.

Doğranmış Meyve Sebze Satın Alınması

Zaman, besin kaybında önemli bir faktördür. Ambalajın üzerindeki tarihlere bakın ve özellikle önceden kesilmişlerse en taze ürünü satın alın. Sadece soğutucuda saklanan önceden kesilmiş ürünleri satın almalısınız, çünkü düşük sıcaklıklar besin kaybını da azaltır.

İdeal olarak, önceden kesilmiş meyveleri iki ila üç gün içinde ve önceden kesilmiş sebzeleri beş ila altı gün içinde yemelisiniz.

Markette veya depoda stok yaparken zaman sınırlarını göz önünde bulundurun. Bir şeyler atıştırmak veya yakında yemek yapmak için mükemmeldirler, ancak uzun süreli depolama için en iyisi değildir.

Meyve ve Sebzelerin Besin Değerlerini Korumak İçin Ne Yapmalı?

Meyve ve sebzeleri depolamanın en iyi yolu, onları yemeyi planladığınız güne kadar kabuklarıyla soymadan bozulmamış olarak bırakmaktır. Ürününüzü kesmek için son ana kadar beklemek zorunda değilsiniz, ancak kestikten sonra buzdolabınızdaki hava geçirmez kaplarda sakladığınızdan emin olun. Kesilen parçaları büyük parçalar halinde bırakabilmeniz de en iyisidir. Daha az yüzey alanı, daha az oksijene maruz kalma ve daha fazla vitamin tutma anlamına gelir.

Sebzeleri veya meyveleri keserken keskin bir bıçak kullanın. Keskin olmayan bir bıçağın aksine keskin bir bıçak, ürünü o kadar fazla çürümez. Sonuç olarak, daha az kalsiyum ve potasyum sızıntısı ve daha az koku üretimi söz konusudur. Ayrıca, temiz bir bıçak kullandığınızdan emin olun, böylece bozulmaya yol açacak bakteri veya küf oluşmamış olur.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status