Shea Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı, Afrika’daki orta ve kuzey Togo’ya özgü shea ağacının (Vitellaria paradoxa) meyvesinden yapılan yağdır. Meyve, yağın ekstrakte edildiği bir tohum içerir. Shea yağı hem rafine edilmiş hem de rafine edilmemiş formlarda gelir. Rafine edilmemiş shea yağı tohumlardan elle çıkarılır. Rafine shea yağı, belirli kimyasalların yardımıyla üretim yoluyla tohumlardan çıkarılır.

Shea tohum yağı genellikle cilt sorunlarını yönetmek veya kırışıklıkları azaltmak için topikal olarak kullanılır. Shea yağı cilt kremleri ve losyonlarında yaygın bir bileşendir. Shea yağı da tüketilebilir ve Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılır.

Shea Yağı Kalori Besin Değerleri

Aşağıdaki beslenme bilgileri bir çorba kaşığı (13.6 g) shea yağı için açıklanmıştır:

  • Kalori: 120
  • Yağ: 5g
  • Sodyum: 0mg
  • Karbonhidratlar: 0mg
  • Elyaf: 0mg
  • Şekerler: 0mg
  • Protein: 0mg

Shea Yağı Ne İçerir? Kullanımı

Shea yağı içindeki tüm kaloriler yağdan gelir. Araştırmacılar, yağdaki stearik, linoleik ve palmitik yağ asitlerinin yanı sıra diğer yağ bileşiklerini de tanımladılar.

Tek bir porsiyon tüketirseniz, bir porsiyonda 14 gram toplam yağ vardır. Bir porsiyon bir çorba kaşığı olarak kabul edilir.

Shea yağı içindeki yağın yaklaşık yarısı, tekli doymamış bir yağdır (yaklaşık 6 gram), sağlıklı bir yağ formu olarak kabul edilir. Yağın diğer yarısı (yaklaşık 6 gram) doymuş yağdır. Ayrıca shea yağı içinde az miktarda çoklu doymamış yağ (neredeyse 1 gram) vardır.

Shea Yağı İçindeki Protein

Shea yağı protein içermez.

Shea Yağındaki Mikro Besinler

Shea yağı hayranları (ve ürünü güzellik ve beslenme amaçlı satanlar) E vitamininin yüksek olduğu shea yağının yüksek olduğunu iddia ediyorlar. Uzmanlara göre shea yağı hiçbir vitamin veya mineral sağlamaz.

Shea Yağı Kalori İçindeki Karbonhidratlar

Shea yağı tereyağında karbonhidrat yoktur. Bu gıdada şeker, nişasta ve lif yoktur.

Shea nut yağının tahmini glisemik yükü ve glisemik indeksi sıfırdır.

Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

Ürünü topikal olarak kullandığınızda shea yağının sağlık yararlarının çoğu kazanılır. Bu yağ yumuşatıcı olarak çalışır ve cildi yumuşatmaya ve yumuşatmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, cilt şişmesini azaltabilen ve bazı egzama hastalarında semptomları hafifletebilen bileşenler içerir.

Shea yağı hayranları ayrıca akne, kas ağrısı, sinüs enfeksiyonları, yara iyileşmesi, saman nezlesi ve artrit gibi diğer faydaları da sağlayabileceğini iddia ediyorlar. Bu iddiaları destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur. Bununla birlikte, araştırmalar devam etmektedir ve bazı çalışmalar, anti-inflamatuar ve anti-oksidan özellikler için umut verici sonuçlar vermiştir.

Ayrıca Bakınız: Aknelerden Nasıl Kurtulurum?

Shea yağı tüketirseniz, sağladığı tekli doymamış yağdan bazı sağlık yararları elde edebilirsiniz. Tekli doymamış yağlar LDL kolesterolü (“kötü” kolesterol olarak da adlandırılır) azaltmaya yardımcı olabilir ve kalp hastalığı ve inme riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, shea yağının tekli doymamış yağ kadar doymuş yağ içerdiğini unutmayın. Doymuş yağ, sağlıklı bir yağ olarak kabul edilmez. Çünkü kanınızdaki yüksek kolesterol düzeylerine katkıda bulunabilir.

Sağlık uzmanları ve araştırmacılar, tüketicilerin en iyi kalp sağlığı için daha az sağlıklı (doymuş) yağları daha sağlıklı tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlarla değiştirmelerini öneriyor. Ayrıca, sağlıklı yağların bile gram başına 4 kaloriye kıyasla gram başına 9 kalori sağladığını unutmayın. karbonhidratlar ve protein.

Çok fazla yağ, hatta sağlıklı yağ formları tüketmek, istenmeyen kilo alımına katkıda bulunabilir.

Shea Yağı Hakkında Merak Edilenler

Shea yağı nerede satılır?

Shea yağı ürünleri birçok kozmetik ve güzellik mağazasında bulunur. Ayrıca online shea yağı içeren ürünler de bulacaksınız. Bu ürünler dudak parlatıcısını, cilt kremlerini, saç kremlerini ve sabunu içerebilir.

Yemek pişirmek amacıyla shea yağı bulmak için özel bir marketi ziyaret etmeniz veya online satın almanız gerekebilir.

Rafine ve rafine edilmemiş shea yağı arasındaki fark nedir?

Rafine ve rafine edilmemiş shea yağı arasındaki teknik fark, üretildiği yöntemdir. Rafine edilmemiş shea yağı, shea meyvesi tohumlarından yağın elle çıkarılmasını içerir. Bitmiş ürünü yapmak için kimyasal kullanılmaz. Rafine shea yağı, kimyasal ve makine kullanımı ile fabrikalarda üretilmektedir.

Amerikan Shea Yağı Enstitüsü’ne göre, rafine edilmemiş versiyondaki renk, koku ve diğer istenmeyen nitelikleri gidermek için rafinasyon kullanılır. Rafine edilmemiş shea yağı sarımsı veya kremsi bir renge sahip olabilirken rafine shea yağı genellikle beyaz ve kokusuzdur.

Bununla birlikte, rafinaj işlemi biyoaktif besinlerin bazılarını da ortadan kaldırır ve birçok tüketici için daha az arzu edilir hale getirir.

Tüm shea yağları yenilebilir mi?

Saf shea yağı yemek pişirmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, shea yağı içeren güzellik ürünleri, yenmeyen bileşenler içerebilir.

Shea yağı için bazı yaygın güzellik kullanımları nelerdir?

Shea yağı genellikle çatlakları azaltmak için kullanılır. Soğuk algınlığı veya grip olunca burun altındaki kızarıklığı azaltır. Göz altı torbalarının ve kırışıklıkların görünümünü azaltır, elleri yumuşatır. Cilt elastikiyetini artırır, selülit görünümünü azaltır ve dudaklarınızın görünümünü iyileştirir.

Ancak, bu kullanımların hepsinin bilimsel çalışmalar tarafından belgelenmediğini unutmayın. Bu, tedavilerin işe yaramadığı anlamına gelmez. Bu sadece faydaların araştırmalarla desteklenmediği anlamına gelir.

Shea yağı nasıl saklanır?

Shea yağı (özellikle rafine edilmemiş shea yağı) dikkatle saklanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba yerleştirin veya plastik sargıya sıkıca sarın ve serin ve kuru bir yerde saklayın. Yemek pişirmek için kullanıyorsanız, ısıtıcıdan uzak bir dolapta saklayın. Uygun şekilde saklandığında, 18 ila 24 ay boyunca saklanmalıdır. Shea yağınızın dumanlı veya kokulu bir kokusu varsa, kötüleşmiştir ve artık kullanımı güvenli veya etkili değildir.

Shea Yağı: Alerjiler ve Müdahaleler

Bir ağaç fındığına alerjiniz varsa, ciltte yemekten veya shea yağı kullanmaktan kaçınmalısınız. Shea somunu uzaktan Brezilya fıstığı ile ilişkilidir.

Amerikan Shea Yağı Enstitüsü, fındık alerjisi olanların rafine edilmemiş shea yağı kullanımı ile ilgili herhangi bir klinik çalışma yapılmadığını bildirmektedir. Bu nedenle, fındık alerjisi olan kişilerin shea yağından kaçınmasını önerirler.

Shea yağı alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, kişisel tavsiye almak için sağlık uzmanınızla görüşün.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

Yorum Yapın

DMCA.com Protection Status