Şişkinlik Belirtileri ve 7 Sebebi Nedir? Ne İyi Gelir?

Şişkinlik çoğu zaman çok iyi olmayan beslenme seçimlerimizle ilişkili olsa da, bir dizi başka nedenin sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Öyleyse neden rahatsız ve şişkin hissediyorsunuz? Bu yazımızda bunun için yedi neden sunduk. Ama önce şişkinliğin ne olduğunu ve en yaygın semptomlarının neler olduğunu öğrenelim.

Şişkinlik Nedir?

Şişkinlik, bağırsak yolu gaz veya hava ile dolduğunda ortaya çıkan bir gastrointestinal bozukluktur. Cinsiyet, ırk veya yaştan bağımsız olarak insanları etkileyen yaygın bir bozukluktur.

Şişkinlik genelleştirilebilir veya yerelleştirilebilir. Genel şişkinlik, vücudun normalden daha fazla su tuttuğu tüm vücutta meydana gelir. Diğer yandan lokal şişkinlik, şişen ve rahatsızlığa neden olan belirli organlarda görülür.

Şişkin bir mideden etkilenen kişi, midede yer yokmuş gibi rahatsız edici derecede doludur. Midenin daha büyük ve kıyafetlerin daha dar görünmesine neden olabilir.

Bazen, karın şişkinliği o kadar şiddetli olabilir ki karın boyunca uzanır ve ağrıya ve nefes darlığına yol açar. Eşlik eden bu ağrı çok keskin olabilir ve yeri hızla değiştirebilir.

Şişkinlik Belirtileri Nelerdir?

Mide Şişkinliğinin Nedenleri Nelerdir?

Birçoğunun düşünebileceğinin aksine, bağırsağınız birçok sebepten ötürü bir şişkinlik olabilir. Bunların bazıları ciddi ve diğerleri çok ciddi değildir.

Şişkinliğin sebeplerinelerdir? Bazılarına bir bakalım.

1. Gaz

Şişen bir midenin en yaygın nedenlerinden biri, bağırsakta ve midede gaz birikmesidir. GI yolu iki kaynaktan gaz alır. İlk kaynak bağırsaklarda yaşayan bakterilerden, ikincisi ise yiyecek ve içecek tüketirken yutulan havadan gelir.

Hızlı içme veya yeme dönemlerinde hava yutulduğunda midenin şişmesine neden olabilir. Vücudumuz doğal olarak buna fazla gazı uzaklaştırmak için geğirme veya gaz çıkarma yoluyla tepki verir.

Gazın neden olduğu şişkinlik, sindirildiğinde çok fazla gaz üreten belirli yiyecekleri yiyerek de meydana gelebilir. Gaz yapan en yaygın suçlular lahana, brokoli, karnabahar ve erişte ve patates gibi nişastalı yiyecekler gibi turpgillerdir. Bu yiyecekler genellikle çok yavaş sindirilir ve bu nedenle bağırsaktan geçerken kükürt gazı salar.

2. Kabızlık

Bu aynı zamanda şişkinliğin nedenlerinden biridir. Kabızlık, dehidrasyon, bağırsak bozuklukları, gıda intoleransı, diyette lif eksikliği, besin eksiklikleri, hamilelik, yeterince su içmemesi ve diyette ani değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.

Kabızlık, dışkıda kan, karın ağrısı, rektumda ağrı gibi bazı ilişkili semptomlarla birlikte gelebilir. Kabızlık atakları kısa sürelidir ve çoğu durumda kendi kendine geçer.

Ayrıca Bakınız: Bağırsak Sağlığını Korumak İçin Ne Yapmalı?

3. Çölyak Hastalığı

Bu, gluten adı verilen bir proteine ​​karşı toleranssızlığın bir sonucu olarak ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Bunlar buğday, arpa, çavdar ve diğer birçok paketlenmiş gıdada bulunan gluteni içerir. Bu otoimmün bozukluk, bağırsağın astarına saldırır ve şişkinlik, kronik ishal, malabsorpsiyon, iştah kaybı, çok fazla gaz ve kilo kaybına neden olabilir.

Gluten intoleransından farklı olarak, çölyak hastalığı olan bir kişi beslenmesinde glütenden kaçınmalıdır. Gluten yemek, vücudun glüten içindeki maddeleri bir tehdit olarak yanlış yaptığı ve çeşitli organları etkileyebilecek otoantikorları serbest bıraktığı anormal bir bağışıklık tepkisiyle sonuçlanır.

4. İrritabl Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromunun yıkıcı yan etkilerinden biri şişkinliktir. IBS, beş yetişkinden birini etkileyen ‘işlevsel’ bir hastalıktır. Burada ‘işlevsel’, bağırsağın herhangi bir kısmında yanlış bir şey olmadığı anlamına gelir, ancak bağırsağın kendisinin çalışma şekli anormaldir.

İrritabl bağırsak sendromunun diğer semptomları arasında karın ağrısı, ishal ve kabızlık bulunur.

5. Yüksek Nişasta veya Yüksek Sodyum İçeren Beslenme

Tuz (sodyum) bakımından yüksek beslenmek vücutta su tutulmasına ve hatta yüksek tansiyon gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücudumuz sodyum gerektirse de, çoğu zaman, çoğumuz ihtiyaç duyduğumuzdan daha fazlasını alırız.

Ayrıca, karbonhidrat bakımından zengin gıdalar vücuttaki gaz miktarını arttırdıkça şişkinliğe neden olabilir. Karbonhidratlar yakıtı hızlı bir şekilde kullanabilirken, aynı anda çok fazla miktarda almak da su tutulmasına neden olabilir. Karbonhidrat kanınıza ne kadar hızlı girerse, suyu tutmanızın o kadar olası olduğunu bilmelisiniz.

Alkolsüz içecekler, hamur işleri ve beyaz ekmek gibi gıdalara basit karbonhidrat denir ve neredeyse anında kana girerler. Öte yandan, meyveler ve kepekli tahıllar gibi karmaşık karbonhidratlar yapmaz, çünkü sindirimi daha uzun sürer.

6. Hormonal Dalgalanmalar

Vücuttaki hormon progesteron seviyeleri, hamilelik sırasında yükselir. Bu bağırsak hareketini yavaşlatır, yiyeceklerin bağırsaktan yavaşça geçmesine neden olur ve böylece vücudun suya tutunmasına neden olur.

7. Gazlı İçecek İçmek

Soda, maden suyu  da dahil, bu kabarcıklı içeceklerin hepsi midenizde benzer bir etkiye sahip karbonat içerir. Baloncuklar genişler ve sindirim sisteminizi hafifçe göbeği şişirir. Ayrıca, çok miktarda gazlı içecek içmek, su tutulmasına ve şişkin hissetmenize neden olabilecek yüksek seviyede şeker içerir.

Şişkinliğin Geçmesi İçin Çözümler

1. Probiyotiklerin Alımı

Probiyotikler, süt ve nişasta gibi sorunlu yiyecekleri sindirmemize yardımcı olan enzimler üreten iyi bakteriler içerir. Doğal olarak iyi bakteri türlerini içeren yoğurt ve ayran gibi yiyecekleri alarak Probiyotiklere takviye edebilirsiniz veya bunun yerine Probiyotik haplarını tercih edebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Probiyotiklerin Faydaları

2. Potasyum Alımını Arttırmak

Daha fazla potasyum tükettiğinizde, fazla tuzu vücuttan temizlemenize ve ayrıca sıvı dengesini korumanıza yardımcı olur. Bazı mükemmel potasyum gıda kaynakları arasında baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve avokado bulunur.

3. Limonlu Su İçmek

Limon suyu doğal bir idrar söktürücüdür ve ayrıca potasyum içerir, bu nedenle şişkinlik ilacı olarak yardımcı olabilir. Ayrıca, genel olarak, su alımınızı artırmak sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Böylece suya limon ekleyerek, midenizdeki gerginliği hafifletmeye yardımcı olacak daha fazla içersiniz.

4. Zencefil

Zencefil, sindirim sisteminden gazı dışarı atmaya ve rahatlatmaya yardımcı olan karminatif özellikleri nedeniyle anti-şişkinlik giderici bir ilaç olarak yıllardır kullanılmaktadır. Bir fincan sıcak suya kökünden bir dilim ekleyerek yemeklerden önce ve sonra biraz zencefil çayı deneyin.

5. Nane Çayı İçmek

Nane Çayı antispazmodik ve sindirim özelliklerine sahip mentol ve menton içerir. Aynı zamanda gastrik meyve suları ve safranın salgılanmasını uyarmaya yardımcı olur ve bu da gazı dışarı atar.

6. Elma Sirkesi

Sindirim sisteminizde gaz ve şişkinliği tedavi etmeye yardımcı olabilir. 350 gr ılık suya bir çorba kaşığı ekleyin ve bir sonraki yemeğinizden önce için.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status