Süt Ürünlerinin Beslenme Değerleri

Süt ürünleri; süt ve sütten yapılan ürünleri içerir. Çoğu mükemmel kalsiyum ve protein kaynaklarıdır.

Ayrıca Bakınız: Sütün Faydaları

Süt Ürünü Nedir?

Süt, krema, sert ve yumuşak peynirler süt olarak sınıflandırılır. Tereyağı da sütten gelir, ancak hepsi kalsiyum içermeyen yağ olduğu için teknik olarak süt ürünü sayılmaz.

Süt ürünlerinin çoğu inek sütünden yapılır. Ayrıca keçi ve koyun sütünden yapılan süt ve peynir de alabilirsiniz.

Sütten yapılan diğer süt ürünleri arasında yoğurt, puding, dondurma, dondurulmuş yoğurt ve aromalı sütlü içecekler bulunur. Bu ürünler iyi kalsiyum kaynakları olmakla birlikte yağ ve şeker bakımından da yüksek olabilirler.

Kalori saydığınızdan, porsiyon boyutlarınızı bildiğinizden ve besin değerlerini kontrol ettiğinizden emin olun.

Ayrıca Bakınız: Ne Kadar Süt İçmeli?

Süt Ürünlerine Alternatifler Var Mı?

Süt ürünleri yerine ne yenir? Bazı insanların süte alerjisi vardır veya laktozu (süt şekeri) sindiremez ve süt ürünlerinden kaçınmaları gerekir.

Vegan beslenmeyi takip eden insanlar da hayvansal oldukları için süt ürünleri tüketmezler.

Ayrıca Bakınız: Laktoz İntoleransı Nedir?

Geleneksel süt ürünlerine alternatifler arasında soya sütü ve “tofu” ürünleri, badem veya kaju fıstığından yapılan kuruyemiş “sütü” ve pirinç ve yulaf “sütü” ile yapılan ürünler yer alır.

Süt alternatifleri, süt ve diğer süt ürünleri ile aynı beslenme profiline sahip olmak zorunda değildir. Ancak genellikle kalsiyum ve D vitamini ile güçlendirilirler.

Süt Ürünlerinde Bulunan Besin Değerleri

Süt ürünleri kalsiyum, protein ve potasyum bakımından zengindir. Süt ürünleri de magnezyum sağlar. Süt genellikle D vitamini ve bazen A vitamini gibi diğer önemli besinlerle takviye edilir.

Ayrıca Bakınız: Süt Ürünlerinin Sağlığımıza Faydaları

Süt ürünleri, doymuş yağlar da dahil olmak üzere yağ bakımından yüksek olabilir, ancak az yağlı ve yağsız olanları seçebilirsiniz. Dondurma, aromalı süt ve aromalı yoğurt gibi süt ürünlerinde ilave şeker yüksek olabilir.

Süt ürünleri tüketmiyorsanız, lahana ve brokoli, konserve balık (kılçıklı), soya fasulyesi veya daha önce belirtilen süt yerine geçen koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi diğer kaynaklardan bol miktarda kalsiyum alabilirsiniz.

Süt Alımınızı Artırmanın İpuçları

Süt ürünü olmayan kalsiyum kaynakları mutlaka iyi D vitamini kaynakları değildir. Aslında, çok az yiyecek D vitamini içerir. Süt içmiyorsanız ve güneş ışığına çok fazla maruz kalmıyorsanız, doktorunuza bir ihtiyacınız veya D takviyesi ihtiyacınız olup olmadığını sorun.

Ayrıca Bakınız: Bitki Bazlı Protein Kaynakları

Daha fazla protein arıyorsanız, et, kümes hayvanları, balık, baklagiller, kuruyemiş ve tohumlarda bol miktarda bulacaksınız. Birçok meyve ve sebze mükemmel potasyum kaynaklarıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status