İnflamatuar (İltihabi) Meme Kanseri Tedavisi İle İlgili Bilgiler

İnflamatuar Meme Kanseri Tedavisi

İnflamatuar (iltihaplı) meme kanseri tedavisi genellikle kemoterapi ile başlar ve ameliyat ve radyoterapi tedavileri takip eder. Kanser hücreleri testleri ek tedavilerden fayda sağlayabileceğini ortaya koyarsa, başka tedaviler de kullanılabilir.

a) Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için uygulanan ilaç tedavisi prosedürüdür. Kemoterapi ilaçları damardan (intravenöz), hap şeklinde veya her iki şekilde de uygulanabilir.

Kemoterapi genellikle inflamatuar meme kanseri ameliyatlarından önce kullanılır. Neoadjuvan tedavi olarak adlandırılan bu cerrahi öncesi tedavi ile ameliyattan önce kanseri küçültmek ve ameliyatın başarı şansı artırmak hedeflenir. Kemoterapiye ameliyattan sonra da gerek duyulabilir.

Ayrıca Bakınız: İnflamatuar Meme Kanseri Nedir?

b) Ameliyat

Kemoterapiden sonra, iltihaplı göğüs kanseri olan kadınlarda genellikle etkilenen göğüsün alınması için mastektomi olarak adlandırılan meme ameliyatı yapılır. İnflamatuvar meme kanseri tanısı konulan çoğu kadında, meme ve yakınlardaki çeşitli lenf nodlarının çıkarılmasını içeren modifiye radikal mastektomi gerekir. Lenf nodları kanser bulguları açısından test edilir.

Ayrıca Bakınız: İnflamatuar Meme Kanseri Nedenleri

c) Radyoterapi

İnflamatuar meme kanseri tedavisinde radyoterapi, meme ve kolun altında kalma ihtimali olan kanser hücrelerini öldürmek amacıyla kemoterapi ve ameliyat sonrasında kullanılabilir.

Ayrıca Bakınız: İnflamatuar Meme Kanseri Teşhisi

d) Hormon Tedavisi

Eğer inflamatuar meme kanseri hormonlara karşı duyarlıysa, hormon tedavisi önerilebilir. Hormon tedavisi şunları içerebilir:

Hormonların kanser hücrelerine bağlanmasını önleyen ilaçlar: SERM denilen ilaç türü, vücudun herhangi bir östrojeninin kanser hücrelerindeki östrojen reseptörüne bağlanmasını bloke ederek, tümörlerin büyümesini yavaşlatarak ve tümör hücrelerini yok ederek hareket ederler. Hem menopoz öncesi, hem de menopoz sonrası kadınlarda kullanılabilir.

Menopozdan sonra vücudun östrojen üretmesini durduran ilaçlar: Aromataz inhibitörleri olarak adlandırılan bu ilaçlar, vücudun androjenlerini östrojene dönüştüren bir enzimin etkisini bloke eder. Bu ilaçlar, sadece menopoz sonrası (postmenopozal) kadınlarda etkilidir.

Ayrıca Bakınız: Meme Kanseri Tedavisi

e) Hedefe Yönelik Tedavi

Hedefe yönelik tedavi ilaçları, kanser hücrelerinin belirli duyarlılıklarına odaklanarak kanser hücrelerini yok ederler. Bu ilaçlar, bazı inflamatuvar meme kanseri hücrelerinin büyümesine ve hayatta kalmasına yardımcı olan HER2 adlı bir proteini hedef alır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status