Böğürtlenin 5 İnanılmaz Faydası ve Zararları Nelerdir?

Böğürtlen Yemenin Yararları

Hastalığın önlenmesinde antosiyaninlerin ve diğer flavonoidlerin rolüne çok fazla bilimsel ilgi vardır. Antosiyanin, böğürtlenlere ve diğer mavi, mor veya kırmızı meyve ve sebzelere renklerini veren pigmenttir.

Antioksidatif özelliklerinin, bir dizi metabolik ve yaşlanma ile ilgili hastalığı yavaşlatmaya veya önlemeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Böğürtlen Besin Değerleri

Kolesterolü Düşürebilir!

Araştırmalar, Rubus cinsinin meyvelerindeki antosiyaninlerin (böğürtlen ve ahududu dahil) düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünün oksidasyonunu %50 azaltabildiğini ve aterosklerozda (arterlerin sertleşmesi) ve kalp hastalığı önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.

Bazı Kanserlere Karşı Koruyabilir!

Aynı çalışma, antosiyaninlerin meme kanseri hücrelerinin büyümesini %24, mide kanseri hücrelerinin %7, kolon kanseri hücrelerinin %50 ve akciğer kanseri hücrelerinin %54 oranında inhibe ettiğini bildirmiştir. Bu, böğürtlenin geliştikten sonra herhangi bir kanserin seyrini değiştirebileceği anlamına gelmese de, antosiyanin bakımından zengin bir beslenmenin koruyucu faydasına işaret ediyor.

Dişeti Enfeksiyonlarını Önler!

Böğürtlen özü üzerine yapılan araştırmalar, periodontal enfeksiyonları önleyebilecek veya tedavi edebilecek antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu sonucuna varmıştır.

Güçlü Kemikleri Destekler!

Böğürtlen, vücudunuzun normal kan pıhtılaşması için trombositler ve sağlıklı kemikler için proteinler yapmak için kullandığı günlük K vitamini ihtiyaçlarınızın %32’sini karşılar.

K vitamini osteoporoz ve osteopeniyi önlemeye yardımcı olabilir. Böğürtlendeki manganez kemik gelişimi için de önemlidir.

Beyin Sağlığını Geliştirir!

Antosiyaninlerin Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğine dair ön kanıtlar da vardır. Kanıt kesin olmaktan uzak olsa da, antosiyaninin beyindeki beta-amiloid birikintilerinin toksisitesini baskıladığı görülmektedir. Bunlar, sinir yollarını kesen ve beyin hücrelerine zarar veren ve Alzheimer’ın gelişimini tetikleyen bileşiklerdir.

Nutritional Neuroscience’da yayınlanan bir 2016 araştırmasına göre, fareler %1 antosiyanin özünden oluşan bir diyetle beslendi, beyinde beta-amiloidlerin bileşiminde bir değişiklik yaşadı.

Çözünür beta-amiloid (Alzheimer ile ilişkili tip) yerine, antosiyaninlerle beslenen farelerde daha fazla çözünmeyen beta-amiloid plakları vardı (daha az toksik ve beyine zarar veren kabul edilir).

Alerjiler

Böğürtlen, böğürtlenlere gerçek gıda alerjisi raporları nadir olmasına rağmen, bilinen birkaç alerjen içerir. Salisilatlar, aspirine bağlı böğürtlenlerde bulunan doğal olarak oluşan kimyasallardır. Aspirine alerjiniz varsa veya aspirene karşı alerjiniz varsa, meyveyi yedikten sonra alerji belirtileri geliştirebilirsiniz. Semptomlar dakikalar içinde gelişir ve şunları içerebilir:

  • Kaşınan cilt
  • Kurdeşen veya döküntü
  • Yüzünüzde karıncalanma hissi
  • Sinüs tıkanıklığı
  • Burun akması
  • Sulu gözler

Çoğu vaka nispeten hafiftir ve kendi kendine düzelme eğilimindedir.

Potansiyel olarak hayatı tehdit eden, tüm vücut alerjik bir reaksiyon olan anafilaksi, nadiren böğürtlen ile ilişkilidir; tıbbi literatürde birkaç vaka kaydedilmiştir. Eğer ortaya çıkarsa, genellikle bilinen bir yabanmersini alerjisi olan insanlarda görülür. Böğürtlen yedikten sonra nefes darlığı, baş dönmesi, yüz şişmesi, hızlı kalp atış hızı ve kusma yaşarsanız hemen doktora gidin.

Birçok farklı küf türü küf alerjisini tetikleyebilir. Meyvelerin mantar kontaminasyonu en yaygın olarak tarlada görülür. Rastgele bir araştırma, böğürtlen ve ahududularda küf büyümesinin test edilen tüm meyveler ve üzümler arasında en yüksek olduğunu gösterdi.

Böğürtlenlerin yemekten önce iyice yıkanması küflere alerjik yanıt riskini azaltabilir.

Böğürtlenin Zararları ve Yan Etkileri

Böğürtlen ile bilinen bir ilaç etkileşimi yoktur, ancak aspirine duyarlı insanlar bunlardan kaçınmak isteyebilir.

Böğürtlenle ilgili en yaygın etkilerinden biri, dişlerinizi mor haline getirebilmeleridir. Lekelenmeyi önlemek için, meyve artıklarının ağzınızda çok uzun süre kalmasına izin vermeyin. Böğürtlen ile yapılan bir çay içiyorsanız, bir pipet kullanın. Yedikten sonra ağzınızı su ile durulayın ve mümkün olan en kısa sürede dişlerinizi fırçalayın.

Böğürtlen yıl boyunca birçok markette bulunabilirken, yoğun sezonları Haziran başından Ağustos sonuna kadardır.

Olgun böğürtlen hoş bir aromaya sahip olmalıdır. Yumuşak, donuk renkli, küf kokusu olan veya küf kanıtı olan böğürtlenlerden kaçının.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status