Fıstık: Besin Değerleri ve Kalorisi

Fıstık (bilimsel adı Arachis hypogaea), yemek için en popüler kuruyemişlerden biridir. Ancak ilginç bir şekilde, yer fıstığı aslında fındık değildir. Badem, kaju fıstığı ve ceviz ağaçlarda yetişirken, yer fıstığı toprakta yeraltında yetişir. Bu, yer fıstığını bezelye ve soya fasulyesi gibi baklagillerle ağaç fındıklarından daha yakından ilişkilendirir.

Yer fıstığının sağlıklı bir atıştırmalık olup olmadığını merak ediyorsanız, cevap evet. Yer fıstığı hala ılımlı olarak tüketilmeli, ancak birçok faydası vardır.

Ayrıca Bakınız: Fındık Faydaları

Fıstığın Besin Değerleri

Bir fıstık porsiyonu 28g veya kabaca 28 fıstıktır. Çiğ, tuzsuz yerfıstığı porsiyon için aşağıdaki beslenme bilgileri sağlanır.

  • Kalori: 161
  • Yağ: 5g
  • Sodyum: 5mg
  • Karbonhidratlar: 4.6g
  • Lif: 2,4 g
  • Şekerler: 1.3g
  • Protein: 7.3g

Karbonhidrat

28 gr çiğ fıstık, 5 gramın altında karbonhidrat içerir, 14.2 düşük glisemik indekse (GI) dönüşür. 75) veya bir kase mısır gevreği (81’lik bir GI’ye sahiptir).

Yer fıstığı içindeki karbonhidratlardan 2 gramdan biraz azı diyet lifi ve 1 gramdan biraz fazla doğal şekerlerdir.

Yağlar

Hizmet başına 14 gram yağ çok gibi görünse de, yer fıstığı içindeki yağların %80’i kalp sağlığı olarak kabul edilir. Bunlara tekli doymamış yağ ve çoklu doymamış yağ dahildir.

Çiğ ve kuru kavrulmuş fıstık, yağ kavrulmuş, terbiyeli veya şeker kaplı fıstıklardan çok daha sağlıklıdır. Kaplamalar, aroma ve baharatlar doymuş ve trans yağ içeriklerini çoğaltabilir.

Protein

Yer fıstığı, 28 gr başına 7 gramdan fazla protein sunar, bu da onları doldurma ve besleyici bir atıştırmalık yapar. 20 amino asidin hepsi fıstıklarda, özellikle yüksek arginin seviyelerinde bulunur.

Vitaminler ve Mineraller

Yer fıstığı besin açısından yoğundur ve çeşitli vitamin ve minerallerin referans günlük alımını karşılamanıza yardımcı olabilir. 28 gr fıstık, %25 niasin, %20 E vitamini, %21 bakır ve manganez ihtiyacının %26’sını sağlar.

Yer fıstığı ayrıca bazı folat, kolin, magnezyum, çinko, demir ve selenyum içerir. Birçok ağaç fıstığının aksine, yer fıstığı A veya C vitamini sunmaz.

Fıstık Saklama Koşulları ve Gıda Güvenliği

Serin, kuru bir kilerde saklanan kabuksuz ve kabuklu fıstık 1-2 ay süre saklanabilir, ancak buzdolabında saklanırsa raf ömrü 4-6 ay uzatılabilir. Açılmış fıstık ezmesi, kiler ve buzdolabında 6-9 ay saklanabilir.

Konserve, mühürlü yer fıstığı satın alırsanız, bunları “son kullanma tarihi” dikkat edin. Son kullanma tarihinden sonra saklanırsa, fıstık mühürlü kaplarda bile sertleşebilir ve kötüleşebilir. Kap açıldıktan sonra, fıstıkları lezzetlerini ve tazeliğini korumak için buzdolabında saklayın.

Küflü yer fıstığı, aflatoksin olarak bilinen bir toksin üretebildikleri için özellikle sorunludur. Sert fıstık yemek, karaciğer fonksiyonunu bozabilecek ve sarılık, yorgunluk, iştah kaybı ve karaciğer hasarına yol açabilecek bir durum olan aflatoksin zehirlenmesine yol açabilir. Karaciğer kanserine bile bağlanmıştır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status