Portakal Yemenin 5 Mucizevi Faydası ve Zararları Nelerdir?

Bütün portakallarda bulunan besinler birçok koruyucu sağlık faydası sağlar.

Portakal Yemenin Yararları

Kalp Sağlığını Geliştirir!

Portakal lif bakımından zengindir ve günlük ihtiyaçlarınızın %16’sını tek bir orta boy portakalla sağlar. Sizi düzenli tutmanın yanı sıra, diyet lifi, sağlıklı bir kilo vermenize yardımcı olmaktan kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerini azaltmaya kadar bir dizi başka fayda sağlar. Portakal ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilecek bitkisel besinler içerir.

Antioksidan Özellikleri Sunar!

Portakallarda bol miktarda bulunan C vitamini güçlü bir antioksidandır. Cildi genç tutmak için gerekli proteinlerin üretiminde önemlidir. C vitamini ayrıca hücrelerin hasar, hücre onarımı ve yara iyileşmesinden korunmasında da rol oynar.

Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olur!

Portakal, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek iyi bir C vitamini ve potasyum kaynağıdır.

Katarakt Riskini Azaltır!

Portakal, B vitaminlerinden biri olan tiamin içerir – yetişkin kadınlar için günlük değerin yaklaşık %8’i ve yetişkin erkekler için %6’sı. Bazı çalışmalar, en yüksek tiamin alımına sahip kişilerin katarakt geliştirme riskinde azalma olduğunu göstermektedir.

Doğum Kusurlarının Önlenmesine Yardımcı Olur!

Folat, portakallarda bulunan başka bir B vitaminidir. Sentetik formunda folik asit olarak bilinen folat, fetal gelişimde önemlidir. Yeterli alım nöral tüp kusurlarını önleyebilir, bu nedenle hamile veya gebe kalmaya çalışan kadınların beslenmelerinde çok fazla folat almaları (ve / veya folik asit takviyeleri almaları) gerekir.

Alerjiler

Portakal da dahil olmak üzere narenciye meyveleri yaygın olarak alerjik reaksiyonlara neden olmaz, semptomlar genellikle hafiftir ve ağızda tahriş ve kaşıntı içerir. Anafilaksi nadirdir.

Ayrıca Bakınız: Meyve ve Sebze Yemenin Önemi!

Portakal Zararları ve Yan Etkileri

Narenciye güçlü ışığa duyarlılaştırıcılar, ışığa duyarlılık yaratan maddeler olabilir. Güneşe maruz kalacağınız zaman meyve suyu ve kabukları kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Greyfurt ve furanocoumarins içeren diğer turunçgillerin aksine, bazı ilaçlarla potansiyel olarak tehlikeli etkileşimlere neden olabilecek bu maddeleri içermez.

Portakal koklayarak da tazeliği test edebilirsiniz.

Portakal Depolama ve Güvenlik

Portakallar toplandıktan sonra fazla olgunlaşmazlar, bu yüzden soyulmamış, bütün meyveleri buzdolabında tutmak, tezgahta yaklaşık bir hafta yerine birkaç hafta dayanmalarına yardımcı olabilir. Soyulduktan veya kesildikten sonra, portakal dilimlerini buzdolabında saklayın. Sıkıca sarılmış veya hava geçirmez bir kapta mühürlenmiş, yaklaşık üç ila dört gün sürecekler.

Nasıl hazırlanır?

Çiğ portakalları yiyin veya salatalara, soslara veya tatlılara ekleyin. Sos veya garnitür için rendeleyin. Tatlı lezzetleri ve güzel renklendirmeleri, basit bir tavuk veya balık yemeğine biraz lezzet ekleyebilir.

Sabah yemeğinize birkaç portakal dilimi ile yumurta yemeğinize eşlik edin veya portakalı parçalara ayırın ve yoğurt veya salataya ekleyin. Suyu düşük kalorili, lezzetli soslar ve marinatlar yapmak için kullanın.

Kabuğu yenilebilir ve – meyvenin kendisi gibi – aslında C vitamini ve potasyum gibi iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Kabuğu ve meyve arasındaki lifli, beyaz renkli şeyleri de yiyebilirsiniz; o da lif ve C vitamini bakımından zengindir.

Taze portakallar portakal suyundan daha fazla lif ve besin sağlar. Beslenmenize fazla kalori ve şeker ekleyebilen ve kan şekerini hızla artıran meyve suyu içmek yerine, tüm meyveyi yiyin. Etlere, suya ve sebzelere lezzet katmak için taze sıkılmış portakal suyu kullanın.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önemli Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status